O cerere adresată de Banca Mondială Guvernului, pe fondul războiului din Ucraina, riscă să producă mari probleme de securitate României. Organizația internațională susține că pensiile militare sunt destul de mici și nu ar trebui atinse, în schimb îi cere Executivului să mărească vârsta de pensionare. „Nu poți să ții un om inapt sau apt limitat în serviciul militar pentru că devine un risc. Dacă se va majora vârsta de pensionare nu numai că vor pleca acum masiv din sistem, dar nu o să mai vină nimeni la MApN. Unul dintre cele mai importante avantaje ale militarilor pe care le prezintă recrutorii este că poți ieși la pensie mai devreme. De ce s-ar duce să lucreze în armată, când știu că pot muri oricând?” punctează pe acest subiect maiorul în rezervă dr. Dan Băzăvan, în Național.
Pensionarea ar putea fi împinsă spre vârsta de 65 de ani, în condițiile în care cei mai mulți militari români ies la pensie la aproximativ 50 de ani. Dincolo de declarațiile pompoase recente, cei aflați la conducerea țării nu sunt interesați de existența Armatei Române, ci doar de o armată comună europeană, susține Mr (r) dr. Dan Băzăvan: „Noi nu mai avem suveranitate, pentru că pe 17 octombrie Senatul României a renunțat la suveranitate, prin adoptarea Legilor justiției în forma în care a fost propusă de Cătălin Predoiu. Neavând suveranitate, de ce ne mai trebuie Armată? Pe teritoriul României sunt dislocate trupe din alte armate, Franța, SUA, Germania, Belgia, Olanda ș.a.m.d. Și atunci de ce ar mai trebui să plătească rezerviști din România?(…) De ce au distrus sistemul de învățământ? Pentru că pe un om cu cunoștințe la mansardă este greu să-l prostești. De ce au distrus sistemul de sănătate? Pentru că pe un om sănătos este greu să-l învingi. De ce vor să distrugă rezerviștii? Pentru că sunt un potențial risc pentru Guvernul României”.
După începerea războiului din Ucraina, conducerea Statului Român a luat decizia de a crește de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică militară. Chiar de Ziua Armatei, premierul militar și ministru al apărării Nicolae Ciucă a ținut să laude poziționarea României ca a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.