Select Page

„Am tras un ochi pe vocile grele a celor două părți. Am închis repede: te sperii. Miroase a ”iarnă lungă” și grea”, notează publicistul român născut la Odessa Vasile Ernu, după explozia cu iz de atentat de pe podul Kerci.

„Probabil intrăm într-o nouă fază – deja se vorbește de ”Pearl Harbor” varianta ruso-ucraineană.

Mă tem că dacă marile puteri nu intră pe fir pentru negocieri în iarna asta o să vedem ce nu am mai văzut de prin 45”, scrie Ernu pe pagina sa de facebook.

„Toate părțile implicate împing spre o escaladare la maxim. Asta înseamnă că vom avea un război lung cu o posibilă iarnă nucleară. Iar Europa politic practic nu mai există: sigur nu mai contează.

Așteptăm iarna. Sper să greșesc dar toate indiciile trimit spre ”noaptea minții” și ”abandonul rațiunii” – de mult nu am avut o elită politică globală atât de iresponsabilă. Ar trebui să ne fie teamă, frică – la ce nebuni conduc planeta ar trebui să ne înfricoșăm”, conchide scriitorul și jurnalistul român născut și crescut în URSS.

Menționăm că incidentul, văzut de mulți analiști ca o provocare de proporții a Kievului, are loc pe fondul unui avertisment care nu a prea ajuns în „presa mare” de la noi. Imediat după încheierea procedurilor de anexare a celor patru provincii din estul Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat un termen de cinci zile pentru ca trupele ucraineene să părăsească aceste teritorii. Dacă până la data de 10.10.2022 ora 00:00 nu are loc retragerea, Rusia va acționa conform prevederilor constituționale referitoare la agresiune teritorială și va regurge la „toate mijloacele din dotare și constituționale pentru a elibera limitele teritoriale ale țării”, a avertizat Șoigu.