Select Page

„Economistul de talie mondială Nouriel Roubini se referea la criza economică ce se întrevede la orizont ca fiind mama tuturor crizelor, de o amploare nemaiîntâlnită până acum… Nathaniel Rothschild spunea anul trecut că următoarea criză ne va lovi în somn și ne vom trezi săraci, sfătuind lumea să cumpere aur și argint. Și el are dreptate, însă înainte de investiții și economii fiecare ar trebui să-și construiască infrastructura necesară pentru a trece cu bine de criză. Nu poți mânca nici aur, nici argint”, scrie avocatul Alexandru Mușătoiu în articolul Certitudini despre un viitor confuz publicat pe blogul său.

„Am convingerea fermă că prima și cea mai aspru lovită va fi Europa. Asta deoarece și-a înfipt 2 cuie majore în talpă – (I) Green Deal-ul care a fost un veritabil tanto (pumnalul folosit la ritualul japonez Seppuku) și (II) sancțiunile contra Rusiei care handicapează decisiv industria europeană. Poveștile pe care le auziți cu neacceptarea europenilor de a mai finanța mașina de război rusească, folosirea energiei ca armă etc sunt din categoria „O mie și una de nopți”, furaj pentru tonți.(…) De aceea cred că cel mai bun lucru pe care-l pot face oamenii acum este să se pregătească pentru criză, însă nu cumpărând aur și argint ci, poate, prin constituirea unor mini-comunități independente și autosuficiente care să funcționeze pe bază de troc”, notează avocatul.

„Democrația își va găsi același sfârșit în tot Occidentul și, probabil, vor trece niște generații bune până ne vom reîntâlni cu ea.(…) Ceea ce nu vă spun politicienii, de orice culoare politică, este că nu pot evita marea criză economică deși unii mint că ar putea. De asemenea nu vă spun că măsurile pe care doresc să le ia sau ruperea anumitor alianțe nu se pot realiza rapid și eficient într-o democrație. Mecanismele legale democratice îi va face să bată pasul pe loc prea mult timp, timp în care populația se va cufunda în mizerie și sărăcie. Pentru măsurile radicale ce se vor impune e nevoie de o autocrație sau chiar dictatură. Nimeni nu vă poate spune asta deoarece va pierde masiv capital electoral. Iar pentru atenuarea, cât de cât, a impactului crizei ce va veni e nevoie de un viraj brusc către BRICS. Dar din nou, acest viraj înseamnă înlocuirea tuturor mecanismelor existente cu altele noi, ceea ce presupune timp și sacrificiu”, mai scrie Alexandru Mușătoiu în articolul pe care îl puteți citi integral AICI.