Select Page

În timp ce Suedia anunță descoperirea unei a patra scurgeri de gaz pe conductele avariate ale Nord Stream, experții calculează un uriaș impact al poluării, iar Rusia cere reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a analiza ceea ce pare tot mai clar a fi un act de sabotaj.

Deși furnizarea fusese oprită, conductele erau pline cu gaz, iar mai mult de jumătate din acesta ar fi scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze. Consecințele ecologice sunt catastrofale, metanul fiind un gaz cu efect direct otrăvitor asupra faunei și florei marine din zonă și cu efect de seră foarte puternic, odată ajuns în atmosferă. Experții compară scurgerile cu emisiile anuale provenite de la 1,4 milioane de vehicule, scrie Europe1.

Pe de altă parte, surse guvernamentale germane au declarat pentru Tagesspiegel că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, dacă nu se fac rapid reparații, având în vedere efectul coroziv al apei sărate ce va inunda conductele. Scurgerea completă a gazului din magistrală ar dura aproximativ o săptămână, estimează specialiștii.

Incidentul, considerat déjà de unele voci pretext perfect pentru escaladarea conflictului din Ucraina spre un război mondial, este deocamdată prilej furibund exploatat pentru acuzații reciproce. Printre puținele certitudini se numără faptul că avarierea a avut loc aproape simultan cu inaugurarea gazoductului Baltic Pipe, care va asigura livrarea de gaz din Norvegia în Polonia.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza o reuniune specială pe tema incidentelor ce au vizat gazoductele Nord Stream, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. „Franţa, în calitatea de preşedinte al Consiliului de Securitate ONU, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune pe tema scurgerilor din gazoductele Nord Stream şi că această reuniune este programată vineri”, a comunicat Ministerul de Externe al Suediei, citat de cotidianul Le Monde, informează Mediafax.

Ulterior acestui anunț, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a făcut o serie de declarații cu potențial exploziv: avariile de la Nord Stream ar fi avut loc într-o zonă în care  „pe apă, sub apă, aerian și terestru totul este înţesat cu echipament American”, informează Rador. Totodată, Zaharova a reamintit că președintele american Joe Biden și reprezentantul Departamentului de Stat al SUA Victoria Nuland au declarat cu mai multe ocazii că Statele Unite vor pune capăt proiectului Nord Stream în cazul unei escaladări a ostilităților în Ucraina.