Select Page

„A avut Occidentul interesul ca referendumurile din Ucraina să se desfășoare netulburate?” se întreabă Ion Cristoiu pe blogul său, după ce scrutinul organizat de Rusia în Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson a luat sfârșit.

În timp ce Kievul se laudă zilnic cu reușite militare în zona Harkovului, referendumurile s-au desfășurat fără nici cea mai mică tulburare din partea ucrainenilor. „Nu tu atentat cu mașină capcană, nu tu inși kamikaze care să explodeze împreună cu cotropitorul, nu tu drone trimise pentru a lovi nucleele armatei cuceritoare”, remarcă jurnalistul, punctând: „Absența oricărei reacții din partea Ucrainei rămîne una din marile enigme ale Războiului.”

Ion Cristoiu vede ca plauzibile puține ipoteze: fie Ucraina n-a avut practic nici o posibilitate de a bloca referendumurile, fie acestea au beneficiat de participarea ucrainenilor din teritoriile ocupate. Ultima este, însă, cu adevărat tulburătoare: „La îndemnul Occidentului Volodîmîr Zelenski a lăsat dinadins ca Referendumurile să se desfășoare, astfel încît Rusia să alipească la Rusia teritoriile cucerite militar.

Această ultimă ipoteză ar putea însemna:

Fie că Occidentul s-a resemnat cu ciuntirea Ucrainei.

Fie că Occidentul pregătește în secret o escaladare a Războiului, ca de exemplu intervenția armată în Război”, scrie Ion Cristoiu după încheierea referendumurilor din estul și sudul Ucrainei. Potrivit rezultatelor, cetățenii ar fi votat în proporție uriașă (peste 95%) pentru alipirea la Rusia.

Citește și: Reacții lucide la declarația lui Putin