Select Page

Giorgia Meloni, al cărei partid Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FdI) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, a revendicat deja conducerea următorului guvern. Coaliţia pe care o formează împreună cu celălalt partid eurosceptic, Liga lui Matteo Salvini, şi cu Forza Italia, partidul conservator al lui Silvio Berlusconi, urmează să câştige aproximativ 44% din voturi, rezultat ce garantează majoritatea absolută a mandatelor, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Perceput la vârful UE ca un adevărat seism politic, rezultatul vine la două săptămâni după ce și în Suedia blocul conservator a căștigat alegerile și majoritatea parlamentară (176 de mandate, față de 173 ale opoziției.)

Cu doar câteva zeci de ore înainte de scrutin, șefa Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, amenințase Italia că dacă „lucrurile merg într-o direcție dificilă”, există „instrumente” cu care UE poate răspunde. Numeroase voci din cadrul alianței conservatoare, în frunte cu Matteo Salvini, au taxat imediat afirmațiile, catalogându-le drept exemplu de „aroganță rușinoasă”. „Ce este asta, o amenințare? Respectați votul liber, democratic și suveran al poporului italian!”, a scris Salvini pe Twitter.

Acuzată de-a valma de la vârful UE de fascism, populism și anti-europenism, formațiunea Frații Italiei a obținut un sfert din voturile italienilor. „Fascismul este o amintire îndepărtată, înseamnă ceva pentru oamenii în vârstă sau pentru o minoritate de tineri extremiști. Dar ei nu sunt reprezentativi pentru alegătorii lui Meloni”, susține profesorul de științe politice Lorenzo De Sio, într-un interviu pentru Libertatea. El vede în FdI o variantă modernă, de viitor, a conservatorismului, care a reușit să coalizeze diverse tipuri de votanți. „Am făcut câteva sondaje și am aflat că alegătorii sunt conservatori pe unele chestiuni – migrație, prezidențialism, schimbări climatice – dar în același timp sunt progresiști pe chestiuni economice. Spre exemplu, redistribuirea veniturilor, pensii, salariu minim. Asta înseamnă că nu există o polarizare puternică, nu sunt de dreapta pe toate chestiunile”, mai spune De Sio.