Select Page

Ieșirile de capital străin din sectorul bancar românesc s-au ridicat la 17 miliarde de euro după criza financiară globală izbucnită acum un deceniu și jumătate, potrivit datelor prezentate de Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, la conferinţa Bucharest Security Conference 2022. La începutul acelui interval, România împrumuta celebra „centură de siguranță” de 20 de miliarde de euro, despre care voci sporadice susțineau, contrar prezentării oficiale, că va suplini retragerile intenționate de marile bănci străine de la noi.

„Când criza financiară globală a început în 2008, au avut loc ieşiri mari de capital, de la 24 mld. euro în 2009 la un minim de 7 mld. euro în februarie 2021, adică ieşiri de 17 mld. euro reprezentând o reducere de 70%. Nivelul finanţării externe a băncilor a scăzut treptat începând cu 2012 (în mod ordonat), ca urmare a implementării unor reguli macroprudenţiale stricte în ceea ce priveşte creditarea în valută.  În perioada crizei (2009-2011), acordul Iniţiativa de la Viena şi împrumutul de la FMI- Banca Mondială – Comisia Europeană (în valoare de 20 mld. euro) au contribuit la stabilizarea economiei şi a finanţării externe a băncilor, impunând totuşi reforme foarte costisitoare, în special pentru cetăţeni“, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, citat de Ziarul Financiar.

Citește și: Îndatorarea populație- sursă de exportat miliarde

Calendarul de plată pentru „centura” de 20 de miliarde se încheie anul viitor, statul român returnând Fondului Monetar, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale 21 de miliarde de euro pentru împrumutul luat în 2009.