Select Page

Universitarul Andrei Marga lansează de la Alba Iulia câteva afirmații șocante pentru cei captivi în „narațiunea oficială” legată de Ucraina: fostul ministru al Externelor și Educației susține că statul vecin se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Poloniei, României și Ungariei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe susținute vineri la Târgul de Carte „Alba Transilvana”, cu ocazia lansării volumului „Soarta democrației”.

„Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

Cât timp „toate părțile se înarmează și vin pe câmpul de luptă din Ucraina, nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest. Și restul e într-un fel confiscat și deturnat de la democrație”, a mai spus fostul ministru al Educației, adăugând că „România nu are ce căuta în acest război” și că țara noastră „are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”.

Fostul politician PNȚCD a amintit că știe situația din Ucraina cu atât mai mult cu cât a fost, la un moment dat, responsabilul cooperării cu această țară din partea Guvernului României. Andrei Marga (76 de ani) a fost Ministru de Externe al României în perioada mai-august 2012, Ministru al Educației între 1997-2000 și Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca timp de 15 ani, între anii 1993-2004 și 2008-2012. Ca om de cultură, este laureat al premiului Herder din 2005 și deținător a numeroase alte premii și distincții.