Select Page

Cozmin Gușă susține că rușii nu vor să repete greșelile făcute de americani în Războiul din Vietnam și că evenimentele din Ucraina ultimelor zile indică faptul că se va trece la un război de distrugere. O mare greșeală a SUA a fost atunci „cea de a nu ataca infrastructura energetică și de aprovizionare logistică a comuniștilor vietnamezi”, aspect împărtășit și de armata rusă până la episodul contraofensivei derulate de Kiev, remarcă analistul.

„Presa franceză relatează astfel ce s-a întâmplat duminică seara: “În jurul orei locale 20, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat atacuri cu rachete asupra celor mai mari centrale termice din estul și centrul Ucrainei. Ca urmare, mai multe regiuni din Ucraina au rămas fără apă sau electricitate.

Potrivit rapoartelor locale, centralele CET-5 și CET Harkov din regiunea Harkov, CET Pavlograd-3 din regiunea Dnepropetrovsk, centrala termică Kremenchuko din regiunea Poltava au fost lovite de rachete rusești. Prăbușirea rețelei generale de energie electrică s-a extins la rețelele din regiunile Harkov, Sumy, Dnepropetrovsk, Zaporojie și Odessa. De asemenea, a afectat zone din regiunile Donețk controlate de forțele armate ucrainene, regiunea Kiev și capitala țării.(…) Nu mai e cazul să insist analizând efectele acestor distrugeri pentru populația aflată în prag de iarnă, care se va orienta spre un exod masiv cu direcția Est sau Vest. În plus, ceea ce doar părea o victorie ucraineană în ultimele zile, anunțată cu multă emfază de către actorul de la Kiev total nepriceput în ale politicii și războiului, apare azi ca o mișcare tactică a rușilor ce-au reușit nu doar să-i scoată în câmp deschis pe militarii ucraineni prin retragerea lor simulată, dar și să decimeze trupele prin lovituri de la distanță. Acest fapt a fost evocat ieri la GOLD FM de către Petru Romoșan, care l-a citat pe Larry Johnson, ofițer american de rang înalt, azi în rezervă, implicat în conceperea strategiilor anti-rusești de la vârful Pentagonului. Prin această tactică, inspirată din jocul de șah unde rușii sunt maeștri, se pare că au fost uciși peste 5000 de soldați ucraineni ce participau la ofensiva despre care Zelenskiy ne spune că a readus 3000 km2 sub controlul Ucrainei”, scrie Cozmin Gușă pe pagina sa oficială.

„Ăsta e tabloul frontului de azi ce ne indică trecerea la un război de distrugere, etapă în care s-a ajuns inclusiv prin atacurile ucrainene asupra centralei de la Zaporojie, ce-a fost dublată prin prostia emisă de către Ursula von der Leyen ce indica Ucraina ca viitor furnizor de energie electrică către Europa.(…) Următoarele 3-4 zile vor fi de foc, în condițiile în care americanii sunt forțați să furnizeze ucrainenilor nu doar logistică, ci și strategii adaptate noii situații, respectiv urmează joi întâlnirea la vârf din Uzbekistan a ”Organizației de Cooperare de la Shanghai”, acolo unde Rusia, China, India și ceilalți membri pun la punct o strategie comună, și tot acolo va fi și bilaterala ruso-chineză Putin-Xi, cu discuții anunțate despre contracararea strategiei unipolare americane”, mai notează Cozmin Gușă.

Amintim că fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a făcut luni afirmații surprinzătoare pentru situația aparentă de pe front. Potrivit acestuia, în cazul în care Kievul nu acceptă condiţiile actuale pentru începerea negocierilor pentru oprirea conflictului, Rusia va accepta doar predarea necondiţionată a regimului de la Kiev, informează dpa și Agerpres.