Select Page

Politicianul unionist Dorin Chirtoacă anunță că va renunța la decorația cu ordinul „Steaua României”, după ce președintele Klaus Iohannis i-a oferit zilele trecute aceeași distincție lui Marian Lupu, adept al „moldovenismului” cu pronunțate ieșiri anti-românești, format în sânul partidului comunist din era sovietică.

„Doar un agent al Rusiei sau al unei alte puteri ostile, un ignorant care nu iubeste Romania si nu intelege cu ce respira si la ce vibreaza poporul sau, poate face un asemenea deserviciu tarii sale. Klaus Iohannis, ati calcat in picioare lupta pentru romanism si jertfa a generatii de patrioti ai neamului romanesc”, scrie pe pagina sa de facebook fostul primar al Chișinăului.

„I-ati insultat pe toti cei care simt romaneste in Republica Moldova, inclusiv in regiunea transnistreana. Ati scuipat in tinerii de la 7 aprilie 2009, in suferinta si sangele nevinovat varsat de ei, din cauza, inclusiv, a lui M. Lupu. Degeaba ati mai intonat inmul Romaniei in campania din 2014, s-a dovedit a fi un gest ipocrit. Pe 8 septembrie 2022 v-ati infratit cu Stalin si cu “russkii mir” (lumea rusa) al lui Putin”, mai scrie Dorin Chirtoacă.

De altfel, Klaus Iohannis pare înscris într-o cursă cu propriile „culmi” ale indiferenței, stabilite chiar de el, față de simbolurile și evenimentele importante pentru români. În timp ce mii de români comemorau la Țebea 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, Iohannis a făcut din acest moment o bună ocazie de a vorbi despre…SUA, Ucraina, UE și NATO. „În acest moment de criză, țara noastră își reafirmă angajamentul pentru consolidarea relației transatlantice și sprijină demersurile care să asigure securitatea regională, pentru a proteja libertatea românilor și pentru a construi o lume a păcii și a democrației, în care primează valorile comune, împărtășite și de Avram Iancu, precum respectul reciproc, protejarea vieții și a drepturilor tuturor cetățenilor. Îmi exprim convingerea că eforturile comune ale comunității internaționale, dialogul politic, și nu confruntarea, alături de obiectivele noastre convergente și complementare, ale NATO și UE vor asigura consolidarea securității și stabilității europene, mai ales în Europa de Sud-Est și în Regiunea Mării Negre”, a transmis Iohannis într-un mesaj la sfârșitul săptămânii.

Preț de un mandat și jumătate, Klaus Iohannis nu a organizat nicio manifestare dedicată Zilei Independenței României, Comandantul Suprem al Armatei Române lipsind chiar și de la ceremonia organizată de Ministerul Apărării Naționale în cinstea Zilei Imnului Național anul trecut. De Centenar a fost prezent doar la câteva dintre evenimentele organizate de autorități, refuzând invitația la sfințirea Catedralei Naționale, ridicată în memoria românilor care și-au dat viața pentru întregirea și libertatea țării, sau la ceremonia din Parlament prin care a fost marcată Unirea Basarabiei cu România. De acel moment îl leagă, însă, o declarație cel puțin bizară, în care făcea aluzie la existența a două popoare distincte pe malurile Prutului…

Citește și: Otto cel Mare strălucește la Cotroceni