Select Page

Toamna nu mai are răbdare: a început să numere „bobocii” Europei din a treia zi a lui septembrie, chiar în inima continentului. Potrivit Poliției, la protestul de la Praga au participat 70 000 de oameni, alte surse indică peste 100 000. Imaginile vorbesc de la sine- a doua variantă pare mult mai aproape de adevăr.

Uriașul protest a fost îndreptat, oficial, împotriva guvernului ceh, căruia i se cere să ia măsuri clare pentru a opri tăvălugul prețurilor la energie. „Presa mare” a mai coafat pe unde a putut informațiile, împingând percepția publică spre faptul că organizatorii și participanții ar proveni din sfera unor curente politice radicale, „atât de extremă-dreapta, cât și Partidul Comunist”. Umor involuntar, dar explicabil: alte „gloanțe” cu care să fie mitraliată legitimitatea revendicărilor nu prea sunt la îndemână. Așa că…nici pentru alte mici observații nu e loc. Precum faptul că aceeași baghetă magică ce a „strâns brânza” la București, pare să acționeze și la Praga: contestatul guvern ceh este bazat pe o coaliție de cinci formațiuni.

Printre participanții la protest s-a numărat și Decanul Facultății de Economie din Praga. „Din nefericire, ne aflăm într-o situație care nu poate fi numită altfel decât o situație militară, în care ne-am lăsat antrenați de politicienii noștri iresponsabili”, a declarat Miroslav Șevcik. Economistul i-a învinuit pe responsabilii financiari din UE și de la Banca Centrală Europeană pentru susținerea unor proiecte care nu fac decât să crească inflația, avertizând că 90% din familiile cehe vor fi grav afectate de criză.

Dar a mai fost ceva la Praga, sâmbăta asta. Ceva ce mă face să cred că pe lângă „Primăvara” din 1968, în istorie s-ar putea să-și facă loc și o „Toamnă”: protestatarii și-au manifestat direct, fățiș, opoziția față de UE și NATO. Au cerut cu subiect și predicat neutralitate din punct de vedere militar și dreptul țării de a-și asigura contracte directe cu furnizorii de gaz, inclusiv cu Rusia.

Praga este un oraș-simbol al Centrului Europei, Cehia deține în prezent președinția Consiliului UE, cehii sunt recunoscuți ca popor pe cât de cumpătat și echilibrat, pe atât de ferm. Semnal mai clar nici că se putea! În 1968 dădeam o lecție de mare curaj întregii lumi, condamnând suprimarea „Primăverii de la Praga” și refuzând să ne facem părtași la așa ceva. Toamna asta, oare ce-om face?