Select Page

La șase luni de la începerea războiului din Ucraina, aproape jumătate dintre români (47%) cred că acesta va continua și anul viitor, 17% spun că va dura cel puțin 5 ani, în timp ce grupul optimiștilor care văd conflictul încheiat până la sfârșitul anului nu depășește o treime (29%) dintre intervievați, arată un sondaj publicat zilele acestea de IRES.


Șase din zece români încă urmăresc evoluția evenimentelor din Ucraina (proces în scădere) și tot atâția manifestă teamă cu privire la posibila invazie a României, însă numai 23% cred că acest lucru este posibil să se și întâmple. Cota de încredere în faptul că NATO este capabilă să apere țările din regiune rămâne ridicată (75%), dar scade cu două procente față de luna martie. Tot cu două procente crește numărul celor care consideră că Alianța nu este capabilă să apere țările membre în fața Rusiei (22% față de 20% în martie).

În timp ce 65% dintre români cred că invazia Ucrainei de către Rusia nu poate fi justificată, 31% cred că aceasta poate fi justificată. 41% cred în posibilitatea transformării războiului într-un conflict mondial cu arme convenționale, iar unul din trei respondenți este de părere că ar putea declanșa un război nuclear. Potrivit studiului realizat în perioada 17-23 august (care poate fi consultat integral AICI), Televiziunile românești reprezintă sursa principală de informare, fiind menționate de 83% dintre cei care doresc să fie la curent cu evenimentele din Ucraina.