Select Page

Investitorul elvețian Marc Faber consideră că traversăm o etapă de distrugere de avuție în care cine va pierde doar 20% din bani va fi „un geniu”. Celebru pentru analizele sale realizate pentru canale media importante, precum CNBC șsau Bloomberg TV, Faber îi face pe politicieni și pe bancheri „incompetenți” și „mincinoși”, iar despre economie și sistemul financiar spune se află „într-un cerc vicios care nu mai poate fi oprit de nimic”, relatează Profit.ro

„În opinia mea, am amânat corecții economice pentru prea mult timp”, a afirmat Faber într-o intervenție recentă pentru GoldCore TV. „Am avut oportunitatea să curățăm sistemul în 2007-2009, în marea criză financiară”, a adăugat el. S-a impus, însă, viziunea cu bailout-uri, tipăriri de bani și stimulente continue de teama unei depresiuni economice, iar „lăcomia crește, desigur, într-un climat în care banii sunt tipăriți și acordați cu titlu gratuit.” În această situație, managementul defectuos, cu închideri economice, al crizei COVID și „un război complet evitabil cu Rusia” nu fac altceva decât să exacerbeze criza.

Citește și: Ce „boboci” ne așteaptă în toamnă?

Întrebat despre conflictul din Ucraina, Faber nu găsește principala cauză la invadatorul rus. „A fost planificat de americani, de NATO”, susține el. Iar așteptările investitorului elvețian sunt pentru o escaladare la un conflict între marile puteri: „Americanii vor merge la război cu oricine nu subscrie la viziunile lor(…) cred că, aruncând bombe și trimițând drone, ar putea recâștiga puterea. Nu se va întâmpla!”

Citește și: „Vestul are nevoie de Al Treilea Război Mondial”

Politicienilor nu le pasă de oameni: „Nu mai avem guverne care reprezintă oamenii”, susține Marc Faber. „Guvernul ți-a spus să stai în casă, te-a închis înăuntru, dacă ieșeai afară să fumezi o țigară, veneau și te arestau. Dacă au putut face asta și să oblige la vaccinare (…), atunci pot face și ce au făcut în Cipru, să anuleze depozitele din sistemul bancar și fiecare să păstreze numai 100.000 de dolari”, spune investitorul elvețian. „Cei care au totul în cash ar putea pierde cel mai mult”, avertizează acesta. „În loc să se gândească cât de mulți bani vor face, oamenii ar trebui să regândească  și să considere care este cel mai bun mod de a rămâne în viață și să fie relativ bine financiar. Să spunem, dacă totul cade cu 50% și tu ești în scădere cu 20%, atunci ești un geniu”, conchide Marc Faber.