Select Page

România are, la 100 de kilometri de București, un zăcământ de gaze din care ar putea acoperi necesarul întregii țări pentru doi ani. Zăcământul descoperit în 2016 la Caragele, județul Buzău, conține în jur de 30 de miliarde de metri cubi și este cea mai importantă rezervă de gaze on-shore a României. Mai mult- acesta se află în totalitate în administrarea statului prin intermediul Romgaz, astfel că zăcământul poate lua direct calea sistemului național. Autoritățile promit că din 2023 va începe exploatarea, însă promisiuni similare au tot fost în ultimii ani. Toate neonorate, titrează Europa Liberă.

Situația este una simptomatică: într-un articol pe cât de virulent, pe atât de bine documentat, intitulat „Manual de ucis o întreagă economie- cărticica roșie a lui Klaus Iohannis”, profesorul Petrișor Peiu acuză regimul actualului președinte că a transformat România în victimă sigură.

De șapte ani „Mao al nostru ne spune același lucru, că lucrăm la independența energetică împreună cu partenerii noștri strategici americani, iar în timpul ăsta dependența țării de gazul rusesc a crescut de la 2,4% la 30% din consum și nu avem nicio investiție/participare americană reală în domeniul energiei! Pentru maestrul Virgil Popescu, o adăugire importantă: memorandumurile și pozele de grup de la întâlniri protocolare nu se pun la socoteală.(…) În concluzie: în timpul regimului Iohannis am reușit să ne reducem producția internă de energie primară cu o treime, cu 46% s-a redus producția de cărbune, cu 23% cea de gaze naturale, cu 21% cea de țiței și cu 10% cea de energie electrică. Cert este că am ajuns și net importatori de energie electrică de vreo trei ani încoace”, scrie analistul economic în articolul publicat de Gândul.info.

Iar astăzi, situația este una teribilă: cu 145% au crescut prețurile, doar față de iunie 2021 la energie electrică, termică și gaze naturale, cu 111% în industria extractivă și cu 118% au crescut prețurile combustibililor!

„Rezultatul politicii lui „Mao” Iohannis este cam același cu cel obținut și de genialul cârmaci al chinezilor: distrugerea economei naționale și sărăcirea propriului popor. Astăzi, după șapte ani de mărețe împliniri ale regimului Iohannis, putem să tragem linie și să vedem unde ne-a adus soțul doamnei Carmen: avem cea mai mare creștere de prețuri industriale din Europa. Adică firmele din țara noastră trebuie să suporte cele mai mari scumpiri la materii prime și materiale! Este astăzi o certitudine că, dacă cineva și-ar fi propus să ucidă întreaga noastră economie, nu ar fi găsit o rețetă mai bună”, punctează Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.