Select Page

„Ungurii nu pot fi scoși acum de la guvernare fiindcă nu are cine să-i scoată. Nu există nici demnitatea, nici inteligența, nici curajul necesar. Dar ungurii pot fi opriți să mai ajungă, pe viitor, la guvernare. Așa, un deceniu-două, să stea în Opoziție, cu subsidiile de la Budapesta cercetate de instituții”, scrie Doru Bușcu într-un articol din Cațavencii, pe marginea scandalului izbucnit după recenta prestație a lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

„Nu o dată i-am lăudat, cu ani în urmă, pe ungurii de la UDMR pentru inteligența de a-și popula formațiunea cu oameni mai spălați. Vi-l mai amintiți, cred, pe György Frunda, avocatul arătos din anii ’90, cu discurs european și cravate asortate, care făcea un contrast de zile mari cu aparatcicii lui Iliescu. Nici azi UDMR nu duce lipsă de oameni decenți, chiar dacă s-a grăbit să-și pună în guvern un tupeist ca Tánczos Barna și un ciclist care nu știe ce vorbește, ca Eduard Novak. Apoi, o organizație care și-a ales ca președinți trei poeți – Domokos Geza, Marko Bela și Kelemen Hunor – merită un strop de admirație, nu? Și merită să stea în politică, cu toate că nu e nici pe departe un partid politic, iar noi ne prefacem că este. Merită să stea în Parlament, cu toate că nu intră întotdeauna acolo, ci e băgat mai întotdeauna. Merită să intre în Guvern, cu toate că nu îndeplinește o funcție democratică, ci își oferă serviciile de partid-balama”, explică Bușcu.

Numai că, în opinia publicistului, lucrurile nu mai pot continua astfel: „UDMR-ul s-a prostit” după ce „Orbán a mărit injecția bănească, iar oamenii lui Hunor, cu Hunor în frunte, au dezvoltat simptomele luării de mită”. Asta în timp ce „Ciucă își ține bucile strînse de teamă să nu-i plece ungurii din guvern, să nu i se desfacă coaliția și să se întoarcă la șifonierul cu haine de postav kaki”, în loc să ia măsuri ferme. „N-a îndrăznit nici să afle că UDMR și fundațiile multor lideri maghiari au primit bani frumoși de la Orbán ca să mențină viu spiritul hinterlandului unguresc. N-a îndrăznit nici să ia în discuție fluxul general de bani dinspre Budapesta spre Secuime, „investițiile“ și cetățenia acordate de Orbán cetățenilor români de etnie maghiară, achizițiile de pămînturi, imobile istorice și terenuri agricole. Toate legale, e de presupus, dar toate parte dintr-o strategie invazivă a Guvernului de la Budapesta, vizibilă, arogantă, sfidătoare, cu efecte psihologice importante în spațiul fragil și suspicios care alimentează iredentismul în Ardeal”, scrie publicistul român.

Iar acest joc trebuie să înceteze: „ca să nu mai ajungă la guvernare, trebuie să nu mai ajungă în Parlament. Iar ca să nu mai ajungă în Parlament trebuie ca SRI să nu-i mai tragă în sus la alegeri, partidele mari, PSD și PNL, să nu le mai dedice voturi, iar STS să nu le mai umfle cota la numărătoare. Toate astea înseamnă, de fapt, repunerea în drepturi a democrației, revenirea la lege și renunțarea la combinațiile otrăvite pentru păstrarea butoanelor puterii.

La urma urmei, ținerea UDMR la guvernare și în Parlament e un fals în acte și o ilegalitate, o minciună cronică, optimizată și folosită fără scrupule de partidele mari, președinți și servicii secrete. Acel etern procent de 5% care i se atribuie UDMR-ului într-un consens ipocrit înseamnă, de fapt, o insultă. O insultă repetată la fiecare patru ani de beneficiarii acestui partid-balama și aruncată în obrazul marelui și credulului electorat român” punctează jurnalistul Doru Bușcu.

Citește și: „Să-i permită lui Viktor Orban doar vizite oficiale”!