Select Page

Serbia „n-a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă ca până acum” în ceea ce privește Kosovo, susține Președintele Aleksandar Vucici, după reizbucnirea tensiunilor în zona majoritar sârbă din nordul provinciei. „Atmosfera este adusă la punct de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiune. Situația este foarte complicată”, a mai declarat el după evenimentele de duminică, potrivit Digi24.

Duminică după-amiaza au răsunat sirenele, s-au auzit focuri de armă și mai multe drumuri au fost blocate de sârbi, premierul kosovar Albin Kurti anunțând că grupuri armate controlate de guvernul sârb au deschis focul, iar „zilele ce vor urma ar putea fi o provocare. Suntem în fața unui tip de șovinism pe care îl cunoaștem bine”. Tensiunile s-au reaprins la granița dintre Kosovo și Serbia după o decizie a guvernului de la Priștina de a impune, de la 1 august, schimbarea plăcuțelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare și în zona majoritar sârbească a provinciei.

Citește și: Belgradul reintroduce armata obligatorie

Potrivit presei belgrădene, președintele Vucici s-a deplasat duminică seara la sediul Statului Major al Armatei pentru a decide măsurile de luat. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis, pe Telegram că: „Îndemnăm Pristina, SUA și UE, care stau în spatele ei, să înceteze provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”. Tot duminică, politicianul sârb Vladimir Djukanovic a scris pe Twitter că „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș vrea să mă înșel”.

Citește și: Urmează Balcanii?

Guvernul de la Priștina a anunțat în cursul nopții de duminică spre luni că amână până la 1 septembrie implementarea măsurii care i-a scos în stradă pe etnicii sârbi din nordul Kosovo. Reamintim că aceștia reprezintă aproximativ 10% din populația provinciei care și-a declarat independența și s-a rupt de Serbia  pe fondul destrămării fostei Iugoslavii. România se numără printre statele care nu au recunoscut independența Kosovo.