Select Page

Guvernul polonez a subliniat miercuri că nu va reduce consumul de gaz, în pofida acordului european convenit cu o zi în urmă pentru diminuarea acestuia cu 15%, pe care Polonia l-a votat favorabil în Consiliul UE. Reducerea stabilită pentru intervalul 1 august 2022- 31 martie 2023 este deocamdată voluntară pentru statele membre, dar Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în eventualitatea sistării furnizării gazelor ruseşti.

„Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuţia gazului) lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie” către consumatori, a explicat ministrul polonez al mediului Anna Moskwa, potrivit TVR. Deci „nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia”, a promis oficialul de la Varșovia. Mai mult, a continuat ea, „când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat” şi în plus este aşteptată „finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia”. Conducta Baltic Pipe, care va transporta gaz norvegian către Polonia, va atinge în câteva luni de la darea în folosinţă capacitatea maximă de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ acelaşi volum de gaz pe care Polonia îl importa din Rusia.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marţi – după ce statele UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15% – că ţara sa „nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată” şi a insistat că cel mai important lucru pentru guvernul de la Varşovia este „să garanteze securitatea energetică poloneză şi interesele polonezilor”.

Comisia Europeană ceruse iniţial ca statele UE să-şi reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaze să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc.

Acordul a fost votat favorabil în Consiliul UE de toate statele membre, cu excepţia Ungariei. „Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale”, a declarat presei ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. ”Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie”, a adăugat acesta.

„În contextul deciziei de ieri a Consiliului pe Energie al UE, secretarul de stat George Niculescu a prezentat în Guvern situaţia rezervelor de gaze. Estimarea Ministerului Energiei este că la data de 1 august gradul de umplere a depozitelor va fi de 58,7%, aşadar cu 12,7% mai mult decât prevede ţinta intermediară- de 46%- care trebuia atinsă la 1 august. România nu va avea probleme cu necesarul de gaze pentru următoarea iarnă”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Energiei.