Select Page

„Asociația Calea Neamului solicită Președenției și Guvernului României să interzică premierului Ungariei, Viktor Orban, vizitele ”private” pe teritoriul statului român, tinând cont de faptul că acestea (cu sau fără acordul MAE) au fost făcute exclusiv în Transilvania, având de fapt un caracter politic exprimat printr-un obiectiv ce încalcă grav Constituția României, anume, organizarea obținerii autonomiei teritoriale pe criteriu etnic”, scrie Mihai Târnăveanu într-un apel lansat după incidentele de la Băile Tușnad.

„Cerem totodată Președenției și Guvernului României să solicite în mod oficial scuze din partea primului-ministru al Ungariei, pentru jignirile aduse cetățenilor români care au afișat la Băile Tușnad mesajul ,,Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, Viktor Orban adresându-se către forțele de ordine în timp ce acestea ne protejau de mulțimea furioasă, escortându-ne spre ieșire, cu următoarea expresie defăimătoare: ,,Politicos, precum poliția din Budapesta procedează când evacuează drogații de pe poduri”. Pe lângă aspectul jignitor, acest ordin, are și semnificația (cel puțin simbolică) de exercitare de facto al conceptului de co-suveranitate pe care Ungaria vrea să-l impună în România. Este un fapt fără precedent ca un șef de stat, aflat pe teritoriul altui stat, să dea indicații unor forțe de ordine din acel stat și să defăimeze cetățeni ai statului respectiv”, notează președintele Asociației Calea Neamului.

Participanți la manifestarea organizată în spațiu public de maghiarime, reprezentanții Asociației Calea Neamului au devenit ținte vii pentru mulțime, în momentul în care au afișat o pancartă cu mesajul ,,Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”.

„La toate așa-zisele universități de vară de la Băile Tușnad, girate prin prezență si discurs de Viktor Orban, s-a vorbit intens despre obținerea autonomiei teritoriale ce presupune retrasarea de fapt a granițelor Diktatului de la Viena. Anul acesta, Laszlo Tokes, aflat la dreapta lui Viktor Orban la tribună, a cerut un și mai mare sprijin din partea guvernului Ungariei pentru acest obiectiv. Atât Viktor Orban cât și președintele comisiei de politică externă al parlamentului Ungariei, și-au manifestat acordul în acest sens. Același Tokes, aflat în delegația oficială de la tribună, i-a prezentat în discurs pe cei doi cetățeni condamnați pentru terorism, care au vrut să ne arunce în aer la Târgu-Secuiesc de 1 Decembrie, ca luptători pentru autonomie. Nicio reactie contrară din partea oficialilor statului ungar”, remarcă Mihai Târnăveanu.

Citește și: Etapă-fulger din „neo-descălecatul” în Transilvania

„În acest context profund antiromânesc, chiar nu mă interesează perorația antiglobalistă a lui Orban de la Tușnad. E ca și cum un hoț îți vine în casă si vrea să-ți ia jumătate din ea, dar în același timp vorbeste frumos de familie, religie, etc. Hoțului îi spun așa, am în familia mea, în casa mea, oameni care apără familia și credința mea, măi hoțule, nu trebuie să vii tu aici la mine să-mi vorbești despre lucrurile astea și în același timp să mă furi. Iar punctual, lui Viktor Orban, îi spun așa: anul viitor, la Tușnad Băi, nu vom fi doar cinci români” transmite președintele Asociației Calea Neamului.