Select Page

În timp ce Germania anunță redeschiderea a 16 centrale electrice pe bază de combustibili fosili și prelungirea autorizaţiei de funcţionare pentru alte 11, o ONG finanțată de Comisia Europeană și Statul German blochează cea mai mare exploatare de lignit din România. „Suntem al cincilea cel mai mic poluator din UE, în termeni de emisii de gaze poluante/locuitor, cu doar 5,7 tone/locuitor… Păi Polonia emite 10 tone/locuitor de gaze cu efect de seră, Germania 9,3 tone/locuitor, Finlanda 8,9 tone/locuitor și voi vă luptați cu România?” scrie analistul economic Petrișor Peiu, autorul dezvăluirii, într-un articol publicat de Gândul.ro.

La 1 iulie, Garda de mediu din județul Gorj a decis să suspende extinderea exploatării de la Roșia, cu efecte imediate: 252 de hectare cu lignit nu mai pot fi decopertate și excavate, ceea ce va provoca o lipsă majoră de materie primă pentru centrala de la Rovinari. Decizia Gărzii de mediu vine în baza unei hotărâri de primă instanță a Tribunalului București, într-un dosar în care o asociație de mediu a atacat Agenția pentru protecția mediului din Gorj, în vederea anulării autorizației de mediu acordată de autorități exploatării de la Roșia. „Lupta împotriva mineritului gorjean este condusă de către fostul șef al Gărzii de mediu din România, Octavian Berceanu și asociația sa, Bankwatch. Berceanu s-a dus la Roșia în data de 30 iunie 2022, împreună cu un senator USR de Dâmbovița (membru al Comisiei de mediu de la Senat) și a telefonat la 112 pentru a cere oprirea exploatării de la Roșia.

Dacă vă întrebați vreodată cum este distrusă metodic industria României, aflați că guvernul din 2021 l-a avut drept comisar șef al Gărzii de mediu pe acest Berceanu, care reprezenta o asociație care se judeca deja cu altă instituție din același minister (al mediului), în vederea anulării acordului de mediu care permite extinderea carierei de la Roșia! Peste respectivul minister al mediului domnește liniștit de mult timp un udemerist care sfidează, de câte ori poate, Constituția țării care l-a făcut ministru, arborând însemnele ficțiunii numită ținutul secuiesc”, explică profesorul Peiu.

Citește și: „Stă cumva Greta energeta cu biciul la spatele vostru?”

Iar isprăvile USR-istului care se descrie drept „pasionat de mediu” și ale asociației sale nu se opresc aici: „Între timp, guvernul lui Klaus Iohannis și al lui Virgil Popescu ne dă din nou cu tifla: centrala de la Iernut, singura investiție energetică nouă care ar putea să înceapă să producă și-a mutat termenul de finalizare la finalul anului viitor(…)Să vă mai aduc aminte un episod important: tot o instanță judecătorească a suspendat și finalizarea hidrocentralelor de pe Jiu. Cine se judeca atunci cu Hidroelectrica și cu statul român? Tot Bankwatch, alături de fundația comunității germane de la noi, asociația Neuer Weg. Ca o mică paranteză, Neuer Weg este, adică, o fundație înființată în comunitatea care l-a dat țării pe actualul președinte, mama și tata tuturor guvernelor de vreo 7 ani încoace. Să mai reținem și faptul că, drept mulțumire pentru ce a făcut Bankwatch împotriva României, Berceanu a fost numit repede-repede șeful Gărzii de mediu în guvernul Cîțu…”, mai scrie Petrișor Peiu.

Citește și: Ipocrizie Made in Germany

În plin război și criză, uluitoarele manevre au consecințe dintre cele mai grave.  „Nicio problemă, vor spune seninii comisari europeni din Finlanda și Lituania, abia așteaptă australienii, americanii, polonezii sau germanii să vă vândă cărbune! Ar fi o mică problemă, totuși, care vine din faptul că, tot închizând fabrici și mine de cărbune și centrale electrice, România a ajuns cu deficitul comerțului de bunuri la peste 12 miliarde de euro, doar pe primele cinci luni ale anului, îndreptându-se glorios spre un deficit comercial anual de peste 30 de miliarde de euro, record european absolut!” punctează profesorul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.