În timp ce ținea lecții de anticorupție, ministrul de externe german Annalena Baerbock făcea trafic de influență cu marjă de profit de peste 60% în România, titrează Flux24. Sosită la București cu scopul oficial de a prezida conferinţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova alături de Bogdan Aurescu, șefa diplomației germane a împletit cu mare succes discursurile despre „lupta împotriva corupției” pe care va trebui să o ducă Republica Moldova pentru a adera la UE cu acțiunile de lobby pentru companiile nemțești.
Ce a obținut aflăm de la Club Feroviar: „Compania germană Wiebe pare a fi în grațiile Guvernului.(…) Wiebe a primit în portul Constanța prin încredințare directă un contract care a depășit cu 14% valoarea luată în calcul inițial de către Guvern. Firma a fost singura solicitată de CFR SA să facă lucrarea pe lotul 1 (lotul 2 a fost atribuit firmei autohtone Arcada), iar competiția care și-a dorit și aceasta contractul spune că nici nu a fost invitată să prezinte ofertă. Marja de profit vehiculată pentru Wiebe este una uriașă, de peste 60%, au acuzat competitorii companiei germane.”
Citește și: Lovituri fatale pentru transportul românesc
Și calculele curg necruțător: „În doar câteva zile, CFR SA a acordat companiei germane Wiebe două contracte semnificative de lucrări, de ordinul zecilor de milioane de lei fiecare. Atribuirea face ca Wiebe să câștige în doar două luni mai multe contracte decât în tot anul 2021 și în șapte luni de 2,5 ori mai mulți bani decât în tot anul trecut.
Valoarea contractelor a căror atribuire către Wiebe a fost anunțată în perioada 11-13 iulie depășește 50 de milioane de lei. Împreună cu un contract de 56 de milioane de lei pentru linii în incinta portului Constanța, Wiebe a câștigat în ultima lună contracte de peste 100 de milioane de lei (…) Martie a fost o altă lună bună pentru firma germană. În luna menționată, Wiebe a câștigat alte patru contracte în valoare de aproape 90 de milioane de lei, ceea ce ridică valoarea contractelor primite în primele șapte luni ale acestui an la aproape 200 de milioane de lei, adică de 2,5 ori peste întreg anul trecut”, titrează publicația feroviarilor.