Fermierii avertizează că România riscă să importe grâu mai mult decât țările care nu produc, pentru că Statul român nu are niciun control asupra producției și totul pleacă la export. Chiar dacă „suntem în stare să producem mult mai mult decât consumăm, din cauza politicilor interne, riscăm să importăm mai mult decât țările care nu produc deloc. Producția din 2022 va fi în jur de 5-6 milioane de tone, în condițiile în care necesarul la intern este de 2,5 milioane de tone.(…) Grâul se recoltează de două săptămâni în Sud, dar statul nu a cumpărat nimic la rezerva de stat”, susține Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România pentru National.ro.
Cifrele furnizate de Executivul comunitar arată că în sezonul 2021/22 Franţa a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, urmată de România, cu o cantitate exportată de 6,388 milioane de tone. La porumb, România este lider incontestabil în UE, în condiţiile în care a exportat 4,298 milioane de tone, adică peste 71% din totalul exportat de blocul comunitar, arată Economica.net.
„În prezent, tot ceea ce se cumpără de la producători pleacă la export. Nu am văzut și nu am auzit până acum ca vreun procesator din România să cumpere grâu și probabil vor ajunge să importe făină.(…) Nu fermierii exportă, ci traderii. Nouă ni se oferă 1,4 lei pe kilogram și traderii au vândut cu 2 lei”, mai spune președintele LAPAR.
Citește și: Sabotaj în agricultură? Scandalul ia proporții!
De parcă nu ar fi de ajuns, o lovitură cruntă o dă și seceta din acest an. Atât prin scăderea producției, cât și prin incidente ca cel din imaginea de mai jos: un incendiu uriaș a izbucnit marți la amiază, pe caniculă, în Timiș. Flăcările au mistuit peste 100 de hectare de grâu care aștepta să fie treierat, între localitățile Gătaia, Butin și Șemlacu Mare. Pompierii și oamenii care le-au sărit în ajutor s-au chinuit mai bine de două ore pentru a opri dezastrul.
În plus, în plină campanie agricolă, mai apare o problemă: restricția la combustibil. „Firma de la care cumpăr motorină, cu care am și contract și pentru care am plătit în avans, mi-a transmis că s-au restricționat cantitățile și că nu știe când poate să-mi aducă și nici ce cantitate, eu fiind în plină campanie de recoltare. Iar o doamnă de la biroul firmei respective ne sugera să alimentăm la stațiile peco. Păi eu sunt la 30 de km de stația peco și cum mă duc eu cu combina pe șosea, iar până acolo, dus-întors, consum rezervorul. Când o să murim, de prostie o să murim. Nu mai avem creier, nu mai judecăm” mai spune, cu disperare, Laurențiu Baciu.