Select Page

Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc marți la Madrid, pentru ceea ce mulți consideră că va fi cel mai important summit al organizației din ultimele decenii. Între timp, Rusia a stabilit care este „linia roșie” a cărei încălcări poate declanșa încă un război mondial.

Potrivit declarațiilor secretarului său general, Jens Stoltenberg, NATO va crește numărul forțelor aflate în stare de alertă maximă de la 40.000 la peste 300.000 de soldați. De asemenea, este de așteptat ca la întâlnirea de la Madrid, Rusia să fie declarată duşmanul numărul 1 al NATO. „Să vedem cîţi militari din ăia peste 300.000 vor fi alocaţi României, fiindcă aşa vom şti cam ce rol ni se pregăteşte cînd se va extinde răzbelul din Ucraina”, comentează pe marginea subiectului fosta purtătoare de cuvânt a Serviciului de Telecomunicații Speciale Daniela Iuliana Tobă, care a mai lucrat pentru MApN și SPP, într-o postare pe pagina sa de facebook intitulată „Pregătiri de război mondial”.

„Pentru noi, Crimeea este o parte a Rusiei. Şi asta înseamnă pentru totdeauna. Orice încercare de intruziune în Crimeea este o declaraţie de război împotriva ţării noastre(…) Şi dacă acest lucru este făcut de către un stat membru NATO, asta înseamnă conflict cu întreaga alianţă nord-atlantică; un al treilea război mondial. O catastrofă completă“, a declarat înaintea întâlnirii de la Madrid vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit Agerpres.

Citește și: Se pregătește Transnistria? 

El a mai declarat că dacă Finlanda şi Suedia se alătură NATO, Rusia îşi va consolida graniţele şi va fi pregătită pentru măsuri de represalii care ar putea include perspectiva instalării de rachete hipersonice Iskander „în pragul lor”.