Trista epopee din ultimii ani a clădirii „Luceafărul” din Vârșeț pare să se apropie de sfârșit: Ministrul de Externe sârb, Nikola Selakovici, ar urma să semneze în cadrul vizitei pe care o efectuează luni la București un acord guvernamental prin care Belgradul va transfera, cu titlu gratuit, dreptul de proprietate asupra clădirii, informează surse politice citate de Agerpres. Guvernul român intenţionează să realizeze în emblematicul imobil al comunității românești din Voivodina sediul consulatului şi al ICR.
Complexul „Luceafărul” cuprinde una dintre cele mai impozante clădiri din centrul orașului de graniță al Banatului Sârbesc, plus un teren de dimensiuni apreciabile. Clădirea a fost construită de elita românească din regiune începând cu 1894, având ca destinație inițială sediul Băncii „Luceafărul”, prin care românii înstăriți finanțau activitatea agricolă a comunității. Clădirea a fost utilizată pentru multiple acțiuni de promovare a identității culturale și spirituale românești până în 1946, când a fost naționalizată de autoritățile Iugoslaviei.
Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț
După înlăturarea regimului comunist, asociații ale membrilor minorității române au încercat în repetate rânduri, fără succes, să obțină retrocedarea clădirii, care ajunsese pe punctul de a fi vândută la licitație. În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe al României a intervenit pe lângă autoritățile din Serbia, exprimându-și interesul ca statul român să dobândească proprietatea asupra clădirii în scopul menționat. Preluarea efectivă în proprietate va avea loc după intrarea în vigoare a acordului, la o dată stabilită de comun acord de părţi.