Select Page

„Toți jurnaliștii și experții aplaudă, se felicită, se bucură – ceea ce este de înțeles, dar nimeni nu zice nimic despre condiții. Acuma nu mi-e clar dacă nu știu sau nu au voie să scrie despre aceste condiții”, remarcă istoricul George Damian după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE.

„Ceea ce sare în ochi la capitolul introductiv este fraza următoare: „UE își menține angajamentul deplin de a sprijini o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu acordarea unui un statut special pentru Transnistria”. Ce înseamnă acest statut special pentru Transnistria? Nu îmi este clar de când Comisia Europeană susține acordarea unui statut special pentru Transnistria.(…) Rămâne să vedem în ce măsură se potrivește acest „statut special pentru Transnistria” cu legislația internă a Republicii Moldova și dacă vor apărea elemente suplimentare în concluziile Consiliului European. Pe plan intern „statutul special pentru Transnistria” va genera probleme, eu îl văd ca pe o condiție, nu e trecut la capitolul condiții, dar Comisia Europeană anunță ce ar vrea să vadă că se întâmplă cu chestiunea transnistreană. Va fi interesant să vedem și cum va specula Tiraspolul asta”, punctează publicistul.

Pe lângă acest aspect, există o listă de condiții a căror neîndeplinire poate duce la anularea pașilor către UE. Iar un altul este și mai suprinzător: „În mod normal acordarea statutului de țară candidată la aderare ar fi venit la pachet cu deschiderea negocierilor de aderare, pentru asta Consiliul European ar trebui să acorde un mandat Comisiei Europene în care să se precizeze obiectivele acestor negocieri și să fie stabilit un calendar. Cum situația nu este una normală în „Opinia Comisiei Europene” nu se zice nimic de deschiderea capitolelor de negociere pentru aderare, nici măcar nu este amintit un orizont de timp pentru această discuție.(…) Concluzia este că Republica Moldova a primit condiționat statutul de țară candidată la aderare”, scrie George Damian pe pagina sa de facebook.

Și aceasta nu este singura voce care refuză să se lase absorbită de valul de entuziasm: „UE nu ne salvează pe noi, basarabenii, de expansiunea rusească”, scrie și jurnalistul Ștefan Secăreanu pe blogul său.Din contră, câtă vreme rămânem în afara României (și respectiv a scutului NATO, că tot e la modă acum să fii apărat de NATO!) furia Moscovei asupra noastră se va amplifica, mai ales după acordarea statutului de candidat UE!

De asemenea, în halul în care a fost adusă astăzi UE de șleahta neomarxisto-globalistă și anticreștină, de stânga, din vârfurile ei, aceasta se constituie și ea într-un pericol tot atât de mare și de real pentru securitatea noastră și pentru ființa noastră națională ca și tancurile, rachetele și panslavismul șovin, agresiv, intolerant și sălbatic al lui Putin(…), în afara României și în afara NATO, rămânem și pe mai departe pradă de înghițit pentru Moscova”, punctează jurnalistul basarabean.

Citește și: „Trenulețul” sufletului românesc zdrobește politica!