Select Page

Budapesta se joacă din nou la butoanele UE: premierul Ungariei, Viktor Orban, cere ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, anunță MTI. Mesajul lui Orban vine cu doar câteva zeci de ore înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie asupra cererilor depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.

Comisia Europeană dăduse vineri undă verde pentru acordarea acestui  statut doar Ucrainei și Republicii Moldova, în timp ce Georgiei i-a recomandat să adâncească reformele pro-europene iar Bosnia nici nu a figurat în discuții. Condiția pusă de Viktor Orban este aproape imposibil de îndeplinit: Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este un stat instabil, măcinat de tensiuni interne și care se află sub spectrul desprinderii regiunii sârbe din federația menținută artificial prin Acordul de la Dayton.

Avizul Comisiei Europene este consultativ, decizia finală privind acordarea statutului de țară candidată  aparținând statelor membre UE. Dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova acest statut. Nu ar fi pentru prima dată când Budapesta împiedică sau întârzie decizii majore ale UE. În urmă cu o lună, Ungaria a întârziat timp de mai multe săptămâni al șaselea pachet de sacțiuni la adresa Rusiei și s-a folosit de dreptul de veto pentru a slăbi aceste sancțiuni.