Select Page

„Numai infuzia episodică de armament din SUA și țările aliate a menținut în teren trupele ucrainene. Trupe care, însă, acum mor pe capete în „proxy-războiul” Washingtonului. Războiul Kievului cu Moscova este pierdut”, scrie într-o analiză complet lipsită de menajamente colonelul american în retragere Douglas MacGregor. „Pentru Ucraina situația devine tot mai disperată de la oră la oră. Nici un ajutor sau asistență militară a SUA ori a aliaților nu mai poate schimba această situație, cu excepția unei intervenții directe a forțelor terestre americane și NATO”, punctează în articolul din The American Conservative fostul consilier al Pentagonului din timpul administrației Trump.

„Problema azi nu mai este cedarea de teritorii și populație în estul Ucrainei, deja controlate de Moscova. Viitorul regiunilor Herson și Zaporojie, ca și al Donbasului, este tranșat. Foarte probabil, Moscova va mai securiza Harkov și Odessa, două orașe care, din punct de vedere istoric, sunt rusești și rusofone, precum și teritoriile înconjurătoare. Aceste operațiuni vor prelungi conflictul peste vară. Problema este cum mai pot fi oprite luptele”, scrie MacGregor, constatând că încetarea conflictului depinde de doi factori cheie.

„Primul este conducerea de la Kiev. Va accepta regimul Zelenski să își asume planul Biden, al unui conflict perpetuu cu Rusia?(…) Practic, asta ar însemna ca regimul de la Kiev să îndrepte țara spre o sinucidere națională, expunând teritoriile de la vest de Nipru unor lovituri masive și devastatoare din partea rachetelor cu rază lungă de acțiune rusești.(…) Al doilea factor este Washingtonul însuși. După ce a vărsat peste 60 de miliarde de dolari, adică mai mult de 18 miliarde pe lună, într-un stat ucrainean care acum se prăbușește, întrebarea cheie este ce se va întâmpla cu milioanele de ucraineni din restul țării care nu au fugit? Și de unde vor veni fondurile pentru a reconstrui societatea distrusă a Ucrainei, în condițiile unei crize economice globale aflată în plină expansiune?” întreabă Douglas MacGregor, cu bătaie către cei pe care îi acuză de manipulare, în articolul intitulat Când minciunile se întorc acasă.