Select Page

În timp ce românii organizează proteste, striviți de explozia prețurilor la carburanți, austriecii de la OMV se pregătesc să-și umple tolba ca să mai ducă acasă niște sute de milioane de euro din profitul înregistrat prin România. Conducerea companiei a anunțat la mijlocul acestei săptămâni că vrea să acorde acţionarilor 2,5 miliarde de lei sub formă de „dividende speciale”!

Cu alte cuvinte, pe lângă dividendele de 1,9 miliarde de lei din profitul pe 2021, deja plătite la începutul lunii iunie, Petrom mai vrea să dirijeze încă 2,5 miliarde către acţionari pe fondul „poziţiei financiare solide“, titrează Ziarul Financiar. Din prima repartizare, austriecii de la OMV au luat acasă circa 1 miliard de lei. Dacă şi a doua repartizare va fi votată de acţionari, suma va ajunge la un total de 2,3 miliarde de lei (457 de milioane de euro).

„Dacă mai era vreun dubiu despre legătura dintre prețul petrolului și cel al benzinei: în anul 2022, petrolul e 120 de dolari/barilul, iar benzina e nouă lei. În 2008, petrolul era mai scump, ajunsese la 147 de dolari/barilul, în schimb benzina era doar trei lei”, punctează economistul Varujan Vosganian pe pagina sa de facebook. Pe lângă proteste sporadice în toată țara, peste 200 000 de persoane și-au anunțat deja participarea la un protest de proporții anunțat în mediul virtual pentru joi, 30 iunie.