Marian Munteanu face o interesantă paralelă între zborul care a răscolit zilele trecute emoționalul publicului și un incident asemănător, care a precedat căderea Cortinei de Fier: „În 1987, un mic avion decola din Germania federală și ateriza la Moscova, în Piața Roșie, trasând, parcă, o axă simbolică. Pilotul, un german în vârsta de doar 19 ani, a fost arestat și condamnat la 4 ani închisoare.
În 1988, după un an de detenție a fost grațiat de autoritățile sovietice și expulzat din URSS. În 1989, zidul Berlinului a căzut si apoi întreaga arhitectură comunistă regională a fost abandonată”, amintește fostul lider al protestelor din Piața Universității.
„În data de 8 iunie 2022, un avion tot de mici dimensiuni, dar în care se aflau cel putin două persoane, a tranzitat șapte state: Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Serbia și Bulgaria. După aterizare, avionul a fost abandonat iar pilotul şi pasagerii au dispărut fără urmă.
De data aceasta, simbolismul axei geografice/geopolitice (dar și comportamentul actorilor implicați) trimite, evident, spre alte perspective decât evenimentul din 1987. Ceva se va întâmpla în următorii 2-3 ani. Sau, mai bine zis, deja a început să se întâmple”, scrie Marian Munteanu pe pagina sa de facebook.
Avionul buclucaș, care a tranzitat miercuri și spațiul aerian al României, a pornit din Lituania fără să deţină un plan de zbor sau să răspundă la apelurile radio și a aterizat pentru câteva minute fără permisiune în Ungaria, pe aeroportul unei asociații sportive de la Debrețin. După ce a alimentat, și-a reluat zborul în pofida încercării poliției maghiare de a-l reține la sol. Potrivit presei bulgare, avionul a mai aterizat și la Vidin pentru a alimenta, înainte de a fi abandonat pe o pistă nefolosită a aeroportului din orașul bulgar Tărgovişte. La 48 de ore de la incident, echipajul avionului încă nu a fost descoperit.