Select Page

„Iata, sparg gheata. In 2021, fiecare angajat al companiei Terapia a platit catre statul roman in medie circa 153 de mii lei in taxe, impozite si contributii”, scrie Dragoș Damian, directorul general al celebrei companii farmaceutice din Cluj, care vine cu o propunere provocatoare pentru Ziarul Financiar: realizarea unui Top 100 al celor mai mari companii în funcție de valoarea însumată a taxelor, impozitelor și contribuțiilor, raportată la numărul de angajați.

„Este bine sa clarificam pentru cei care nu sunt din domeniul afacerilor. Sanatatea. Invatamantul. Pensiile. Autostrazile. Sportul. Cultura. Finantarea partidelor politice. Salariile bugetarilor – chiar si cele ale consultantilor economici din Presedintie, Guvern si Parlament. Mai nou, suplimentul de tunuri si tancuri. Toate sunt platite din taxele, impozitele si contributiile varsate (e termenul tehnic) de cele mai bine de 1,5 milioane de companii inregistrate ca facand afaceri in Romania, conform ONRC. Desigur, la asta se adauga si banii veniti de la Uniunea Europeana, insa nu ne mandrim ca suntem campioni la absorbtie. Si, bineinteles, sa nu uitam de banii din imprumuturi, unde facem o treaba excelenta cu absorbtia, dar care la un moment dat vor trebui plati tot din taxe, impozite si contributii (ale copiilor si nepotilor nostri)”, explică reprezentantul Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Citește și: „Am culcat la pământ 7500 de fabrici și uzine…”

„Nu stiu daca un Top 100 al celor mai mari companii in functie de valoarea insumata a taxelor, impozitelor si contributiilor, raportata la numarul de angajati, este o initiativa de politica economica de dreapta sau de stanga. Dar in mod sigur va ajunge pe birourile Domnilor Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, care vor guverna cel putin pana in 2028 si care astfel vor avea in fata harta celor care sunt solidari cu Romania”, punctează reprezentantul antreprenoriatului autohton.