Select Page

ACTUALIZARE: Șeful programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin, recurge la amenințări cinice: „De ce este bună SARMAT? (n.red.: noua rachetă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO) Nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună, așa cum au făcut-o și alții, ca suedezii”, a scris Rogozin pe Twitter, după anularea vizitei lui Serghei Lavrov la Belgrad. Deși BBC numise inițial doar trei țări vecine, potrivit presei sârbe și România se numără printre statele care au impus interdicția de zbor, observă R3media.

Știrea inițială:

Serghei Lavrov acuză Occidentul că desfăşoară o „politică criminală” în Balcani, în special în Bosnia-Herţegovina şi Kosovo și că urmărește să transforme fostul stat iugoslav multietnic într-o bază pentru extinderea NATO în regiune. Într-un interviu de 40 de minute acordat televiziunii publice din Republica Srpska, una dintre cele două entităţi care compun Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, Ministrul de Externe al Rusiei mai susține că Occidentul vrea să interzică popoarelor din acest stat „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”, relatează Agerpres.

În opinia lui Lavrov, singurul care respectă acordul de pace de la Dayton, ce reglementează funcționarea fostului stat iugoslav, este liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik. El este criticat frecvent de Occident pentru planurile sale de a desprinde partea sârbească din confederația croato-musulmano-sârbă „sudată” prin acest acord după războiul care a fărâmițat Iugoslavia. Totodată, Lavrov a mai spus că Uniunea Europeană incită Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, „aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015”. Lavrov insistă că Rusia „va sprijini în mod absolut” abordările Serbiei şi ale poporului său în ceea ce priveşte Kosovo.

Citește și: „Bombe cu ceas” în jurul României

Serghei Lavrov, care era așteptat la Belgrad luni și marți, s-a trezit într-o situație mai puțin obișnuită: acesta a fost nevoit să-și anuleze vizita, după ce Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru au refuzat accesul avionului său în spațiul lor aerian, relatează presa internațională. Lavrov urma să se întâlnească în Serbia cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei, precum şi cu liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik.

Citește și: Victorii favorabile Rusiei la Vest de România