Select Page

Ambasadorul Austriei a fost chemat vineri să dea explicații la Ministerul de Externe al Ungariei, după ce directorul general al radiodifuzorului public austriac ORF a iritat Budapesta cu o postare pe facebook. În comentariul respectiv, retras între timp, Karl Pachner afirma că ar fi un lucru „destul de corect” dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord, relatează Agerpres.

Pachner şi-a justificat furia faţă de Orban, considerat cel mai mare aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin din UE, prin faptul că poziţia liderului ungar a întârziat aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei. „Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitaţie!” scrisese șeful ORF în postarea calificată de Ministerul ungar de Externe drept „grosolană şi profund şocantă”.

„Evident, nu doresc moartea lui Orban”, a asigurat directorul radiodifuzorului austriac, precizând că declaraţia sa a fost „sarcastică”, dar şi „puţin gândită şi confuză”, potrivit presei ungare şi austriece. Guvernul de la Viena a calificat comentariul ca fiind „fără îndoială dezagreabil şi complet inacceptabil”, dar a ţinut să sublinieze că Pachner l-a făcut pe un cont privat de facebook şi că acesta nu are nimic de-a face cu poziţia oficială a ţării.