Select Page

Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, despre care presa de la Washington dă de înțeles că ar fi ambasadorul neoficial al industriei americane de armament, spune „lucruri trăznite”. Acesta a declarat într-un interviu pentru Digi24 că Ucraina și Moldova ar putea „să rezolve” Transnistria și mai-mai că recomandă Armatei României să pregătească o ciocnire cu rușii.

„Am urmărit ce se întâmplă în Transnistria, forţele ruseşti care sunt acolo sunt reduse numeric. Acestea nu sunt trupe foarte bine pregătite (…) Și la un moment dat, Moldova și Ucraina pot decide să rezolve această problemă odată pentru totdeauna, cu mâna lor”, a spus generalul american, punctând apoi despre România: „pentru Statele Unite, aici este centrul nostru de greutate pentru regiunea Mării Negre”.

Așa stând lucrurile, de la București unele lucruri par să poată fi spuse cât se poate de direct: „Cred că dacă putem scoate marina rusă din luptă,astfel încât marina să nu mai poată bombarda orașe și să ucidă oameni nevinovați, dacă putem ajuta Ucraina să oprească acest lucru, atunci asta ar fi o parte importantă a obiectivului pe termen lung. Evident, aș prefera să găurim aceste nave rusești, dar dacă am putea cel puțin să distrugem instalațiile de întreținere și alimentare ale Sevastopolului, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite, ar fi şi asta de ajutor pentru cauză. Dar asta este doar o parte din ceea ce Ucraina are de făcut. Nu sunt sigur care este calendarul lor, când vor lansa o contraofensivă generală.(…) Între timp, logistica Ucrainei se îmbunătățește zilnic, apoi cred că vom vedea o contraofensivă semnificativă”, susține Ben Hodges.

Iar afirmațiile care ne privesc, cu eleganță formală dar și țintă clară, continuă: „cred că Statul Major român se uită intens la posibilitatea: să fim gata să ne apărăm avansat sau putem conta pe capacitatea noastră de a ne deplasa rapid prin pericol? Cred că, având în vedere, să fiu sincer, provocarea deplasărilor prin România, rețeaua de transport nu este foarte puternică.(…) Asta este o provocare strategică pentru Statul Major, să încerce să decidă: suntem mai bine dacă ne apărăm avansat sau rămânem pe loc? Sunt foarte încrezător că Statul Major se gândește la asta. Care este cea mai bună metodă? Ce suntem pregătiți să facem? Iar faptul că acum aliații vin în România, evident că acesta este un semn bun. În cele din urmă, anticipez că vom vedea o creștere a forțelor americane în România și a altor aliați. Nu știu cât de mult, nu știu când, dar sentimentul meu este că aceste decizii vor fi luate în lunile următoare”, a mai spus generalul (r) Ben Hodges.