Select Page

„Sper ca în al 12-lea ceas să se trezească toată lumea şi să conştientizeze că trebuie să modificăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în care agricultura României nu are niciun eurocent. Avem zero euro în PNRR, trebuie să îl modificăm, să ducem banii către irigaţii, către desecare, către depozite de alimente”, trage semnalul de alarmă Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

 Ministrul a subliniat, în timpul unei vizite în județul Prahova, necesitatea investiţiilor în sisteme de irigaţii, sisteme antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor. „La începutul anului aveam în lucru 29 de sisteme noi de irigaţii, patru deja le-am inaugurat şi le-am recepţionat, ele funcţionează, anul acesta vom mai repepţiona încă 20 şi lucrăm la documentaţii astfel încât să mărim cât mai mult suprafaţa irigată din România. De cealaltă parte, avem programul pentru stimularea precipitaţiilor şi combaterea grindinei, unde în anul 2022 vom pune în funcţiune 25 de noi grupuri de combatere a grindinei. (…) Trebuie să investim în stimularea precipitaţiilor, suntem deja în al treilea an de testare a tehnologiei cu însămânţarea norilor prin avioane specializate şi, dacă avem fondurile necesare, le vom cumpăra”, a declarat Chesnoiu potrivit Agerpres.

Situația este cu atât mai intrigantă cu cât România se află în faţa unei situaţii nemaiîntâlnite, pe fondul complicațiilor aferente conflictului din Ucraina: cu o producţie de grâu estimată la 9 milioane de tone şi infrastructura suprasolicitată, UE se bazează pe ea pentru hrană, notează Ziarul Financiar. România este cel mai mare exportator de porumb din UE, realizând aproximativ 67%  din total în sezonul 2020/2021. Anul trecut, România a primit rating-ul „excepțional” pentru recolta sa agricolă din partea GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), după ce a obținut producții-record și la grâu, orz, floarea soarelui și rapiță.