Ministerul Agriculturii pare hotărât să salveze fabrica de zahăr de la Luduș, aflată în proprietatea companiei franceze Tereos. „Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârșit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum și elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producție și activitatea în fabrică, mai ales în contextul internațional al pieței zahărului”, susține ministrul Adrian Chesnoiu potrivit Economica.net.
Ministrul a avut o întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România pentru a prezenta echipa de negociere și pentru a stabili calendarul de preluare a fabricii mureșene. Din 15 mai, toți cei aproximativ 150 de angajați ai fabricii intraseră în perioada de preaviz în vederea disponibilizării. Cel mai probabil, se va reveni și angajații vor intra în șomaj tehnic până vor fi preluați de noua structură.
„Fermierii vor forma o cooperativă formată din aproximativ 100 de cultivatori care exploatează 6-7.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr, iar aceasta va prelua fabrica de la Luduș. Lucrurile sunt în linie dreaptă, pentru că nu avem un orizont de timp foarte mare. În cel mult o lună-două procedura trebuie finalizată pentru a putea procesa în campania 2023”, declară Mihai Dimitriu, director executiv Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.
Potrivit Ministerului Agriculturii, fabrica de la Luduș avea o capacitate de procesare de 4.000 de tone de sfeclă de zahăr pe zi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de procesare de 440.000 de tone pe campanie. Procesatorul francez Tereos produsese aici anul trecut 37.735 tone de zahăr din sfeclă. Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an. Fără fabrica de la Luduș, România ar fi rămas cu un singur procesator de sfeclă de zahăr: Agrana, companie ce deține la Roman o unitate unde procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut și una la Buzău, unde face zahăr brut din trestie.