Select Page

Noul guvern ungar a declarat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, motivul invocat în mod suprinzător imediat după învestire fiind conflictul declanșat în urmă cu trei luni în Ucraina. Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia, stabilind că o astfel de măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Viktor Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru „Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”, relatează MTI.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban potrivit Agerpres. Autoritățile au nevoie de cadru legal pentru a putea acționa rapid și eficient în actualul context de război, a explicat premierul ungar, menționând că vrea să țină țara departe de conflict și că primele decizii concrete vor fi anunțate în cursul zilei de miercuri. Și Novák Katalin a anunțat pe contul de facebook că a pus semnătura prezidențială pe amendamentul care va permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale.

„Amendamentul extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină. Răspunsurile Ungariei la pandemie au confirmat, de asemenea, că, în cazul unei crize neașteptate, sunt necesare decizii și acțiuni rapide și decisive. Poporul maghiar dorește să trăiască în siguranță, iar acest lucru trebuie să îl asigure liderii țării. Guvernului i se oferă posibilitatea – doar în contextul Stării de Urgență – de a lua decizii importante atunci când intervine o situație de urgență. Parlamentul va funcționa în mod constant chiar și în perioade de criză, iar Guvernul va avea responsabilitatea calificată de a acționa în conformitate cu prevederile legale în cazul stării de urgență. Ungaria își dorește pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin posibil viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”, a anunțat Novák Katalin, la doar câteva zile după controversata sa vizită privată în România.

Citește și: O înaltă vizită cu dublă întâlnire