Select Page

„România refuză așa-zisul plan al președintelui #Macron de „reformare” a proiectului european, de fapt un proiect prin care marile puteri precum Germania și Franța ar putea să impună statelor mai mici decizii care le-ar dezavantaja”, scrie pe pagina sa de facebook deputatul liberal Daniel Gheorghe.  

Dacă am modifica tratele europene în această direcție, atunci în interiorul UE s-ar putea lua decizii doar cu votul reprezentanților statelor care reprezintă 65% din populația UE. Astfel, doar Franța, Germania, Italia și Spania ar putea impune pentru restul Europei decizii care le convin doar lor. Am ajunge în situația ca votul a aproximativ 20 de țări, în special cele din nordul și estul Europei să nu mai conteze.

Această schimbare ar fi extrem de periculoasă din perspectivă democratică. În plus, aceasta ar submina rolul statelor națiune și ar transforma UE într-o afacere franco-germană.(…) Poziția României este în concordanță atât cu interesul național cât și cu filosofia părinților fondatori ai Uniunii Europene. Astăzi, cu atât mai mult, afirmăm și susținem principiul complementarității dintre statul național și comunitatea europeană!” subliniază parlamentarul PNL, recunoscut pentru luările sale de poziție de orientare suveranistă.

„Prin aceste propuneri, președintele Franței demonstrează că dorește să marginalizeze jumătatea estică a Europei… #România și celelalte state de pe flancul estic sunt susținute în acest demers în primul rând de Statele Unite și de Marea Britanie.(…) Tocmai de aceea, noi, esticii, nu putem ceda niciun pic de suveranitate pe domenii cheie precum politica externă și apărarea unor țări precum Germania și Franța, care nu au înțeles în trecut și care nu înțeleg nici acum pericolul pe care Federația Rusă îl reprezintă pentru Lumea Liberă”, adaugă în mesajul cu mai mult tâlc decât pare la prima vedere deputatul Daniel Gheorghe.

Reamintim că de Ziua Europei președintele francez Emmanuel Macron a lansat o propunere de modificare a tratatelor europene, dorită deopotrivă de Parlamentul European și șefa Comisiei Ursula von der Leyen, respinsă de 13 state din nordul și estul Uniunii. Propunerea venise după semnalul de neignorat privitor la federalizarea Europei, dat la câștigarea alegerilor din toamnă de cancelarul german Olaf Scholz, coafat și reluat recent de premierul italian Mario Draghi.

Citește și- Ucraina ca pretext cinic: devine UE un nou URSS?