Select Page

Președintele Serbiei, Alexandar Vucici, susține că lumea se află angrenată într-un conflict global, care poate fi numit „Al Treilea Război Mondial”. În cadrul discursului adresat națiunii, transmis în direct de televiziunea sârbă, liderul de la Belgrad a anunțat că propune reintroducerea stagiului militar obligatoriu, într-o variantă de trei luni, care să asigure pregătirea minim necesară. Serbia este un aliat tradițional al Rusiei, la Belgrad având loc în ultima vreme mai multe manifestații populare de sprijin pentru Vladimir Putin.

„În ultimii 10 ani, ne-am confruntat cu multe crize: una financiară, am avut parte și de cele mai rele inundații, criza migranților, când un milion de oameni au trecut prin țară, a fost coronavirusul și acum suntem martorii unui conflict global, puteți să-i spuneți Al Treilea Război Mondial”, a spus Vucici potrivit B92.

Citește și: Două luni, trei zile și o concluzie: e mondial

„Fiecare bărbat poate să-i dedice 90 de zile țării sale, nu un an sau șase luni. Cred că este o propunere bună și este la latitudinea forurilor militare competente și a Parlamentului s-o accepte sau s-o refuze, după dezbaterea spre care ne îndreptăm”, a precizat el. În opinia lui Vucici, stagiul militar va oferi tinerilor ideea, necesară într-o astfel de situație, despre armată, patrie, atitudine față de muncă și disciplină. Având în vedere majoritatea de care dispune Vucici în Parlamentul sârb, propunerea sa nu va întâmpina probleme, notează R3media.