Select Page

În timp ce apărarea suveranității și integrității teritoriale a statului ucrainean a devenit refren oficial prin toate cotloanele Uniunii Europene, războiul din Ucraina pare să constituie „trambulina perfectă” pentru asaltul final asupra… suveranității naționale a statelor din Uniunea Europeană!

Premierul italian Mario Draghi cere schimbări drastice ale modului în care funcționează Uniunea Europeană, într-un discurs care probabil va rămâne în istorie. Fostul director al Băncii Centrale Europene, ajuns acum la 74 de ani, a declarat la Strasbourg că UE are nevoie de un „federalism pragmatic” și de modificarea tratatelor sale interne, după ce provocări ca pandemia COVID și războiul din Ucraina au „forțat” instituțiile europene la o responsabilizare fără precedent. „Este dificil pentru fiecare stat în parte să apere aceste valori și va fi din ce în ce mai dificil. Avem nevoie de un federalism pragmatic care să cuprindă toate sferele afectate de schimbările actuale: economie, energie și politici de securitate”, le-a spus Draghi parlamentarilor europeni, potrivit Euractiv, recomandând depășirea principiului unanimității și trecerea la luarea deciziilor cu majoritate calificată.

Premierul italian s-a declarat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Republica Macedonia de Nord, relansarea negocierilor cu Serbia și Muntenegru și susținerea cererilor legitime ale Kosovo și Bosnia-Herțegovina, punctând: „Suntem favorabili aderării tuturor acestor țări la Uniunea Europeană și dorim și ca Ucraina să devină membră.”