Select Page

În ultimele 24 de ore, în Transnistria au fost înregistrate mai multe explozii, iar populația a început să părăsească regiunea. Printre punctele în care s-au înregistrat incidente se numără Tiraspolul, unde aeroportul ar fi fost bombardat cu drone și localitatea Maiac, unde două antene ale unui centru de comunicații au fost distruse. Presa de la Chișinău informează că la punctele de trecere peste Nistru s-au format coloane întregi de mașini pe sensul de ieșire din regiunea separatistă. Pe fondul acestei situații, președintele Maia Sandu a convocat marți o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Nu este clar cine a executat atacurile. În unele medii se avansează ideea că ar fi manevre rusești, pentru a pune la punct pretextul unui atac asupra Moldovei. Incidentele apar, însă, în contextul unei propuneri venite din partea jurnalistului ucrainean Iurie Butusov, care susține că Ucraina ar trebui să preia inițiativa și să atace efectivele rusești din Transnistria. „Înțelegem că Moldova mică nu are puterea de a elibera Transnistria de trupele rusești- care din punct de vedere legal este parte integrantă a Moldovei. Prin urmare, Ucraina are dreptul legal de a demilitariza obiectivele militare ale trupelor ruse care ne amenință” susține acesta într-un articol publicat de Timpul.md.

Butusov spune că Ucraina este obligată la o astfel de reacție de afirmațiile comandantului Rustam Minnekaev, care a dat de înțeles recent că joncțiunea trupelor rusești din sudul țării cu efectivele din Transnistria reprezintă o țintă reală pe agenda de război a Moscovei. Printr-o astfel de acțiune, Ucraina ar elimina amenințarea unei lovituri dinspre Transnistria, și-ar debloca efectivele care stau de pază în zonă și ar captura deopotrivă mii de prizonieri (necesari schimburilor) și arsenalul de proporții al trupelor rusești de la Nistru, susține Iurie Butusov. Potrivit acestuia, teritoriul eliberat ar urma să fie predat autorităților de la Chișinău.