Select Page

Guvernul generalului Nicolae Ciucă modifică legislaţia în vigoare astfel încât România să poată trimite Ucrainei armament și echipamente militare. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că forţele destinate apărării naţionale pot face donaţii de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor acestora.

Informația explodase la începutul acestei săptămâni, când National.ro titra că NATO ne bagă în război, după ce a obligat România să doneze Kievului armament, la summitul din 24 martie. Generalul Ciucă a confirmat miercuri, într-o conferință de presă la Oradea, derularea procedurilor. „În acest moment, legea este în analiză și în momentul în care ea se va finaliza, vom lua și decizie concretă în acest sens”, a declarat șeful militar al Guvernului, refuzând să răspundă ce fel de arme și elemente de tehnică militară sunt luate în calcul în vederea livrării.

Citește și: România este și poate rămâne neutră!

În forma sa actuală, legislația românească nu permite decât vânzarea de armament și echipamente militare, nu și donarea din propriile dotări, stocuri și rezerve. Proiectul Ordonanței de Urgență prin care se aduc modificările necesare poate fi consultat AICI. Informația a ajuns în spațiul public la foarte scurt timp după ordinul Statului Major prin care întreaga flotă românească de MIG 21-LanceR a fost retrasă din operațiuni și reținută la sol. Misiunile proprii au rămas în sarcina flotei de F16, din care cea mai mare parte, achiziționată din Norvegia după ce aceasta a renunțat la ele, nu a ajuns încă în România.

Citește și: MIG-urile românești „zboară” printr-o idee buclucașă