Select Page

Peste cinci milioane de oameni au fugit din Ucraina de la declanşarea războiului, potrivit noilor cifre publicate miercuri de ONU în cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa de la Al Doilea Război Mondial, informează AFP. Alte peste șapte milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, dar se află în continuare în Ucraina, consemnează și Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. 

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, 5.034.439 de ucraineni şi-au părăsit ţara începând cu 24 februarie, pe lângă aceștia fugind din calea războiului și 218 000 de migranți sau studenți străini fără cetățenia statului vecin, notează Agerpres.

Aproape şase din zece refugiaţi ucraineni (2.828.463) au ajuns în Polonia, care găzduieşte cel mai mare număr dintre ei, chiar dacă mulți își continuă drumul spre alte ţări europene. Unu din zece refugiați ucraineni (549.805) au fugit în Rusia, iar aproximativ 25 000 în Belarus.

757.047 de ucraineni şi-au părăsit ţara prin România, o bună parte dintre ei sosind prin Republica Moldova. Alți 471.080 de ucraineni au intrat în Ungaria, iar 342.812 de refugiaţi au ajuns în Slovacia de la începutul războiului, potrivit cifrelor UNHCR din 19 aprilie. Majoritatea şi-au continuat drumul către alte ţări în toate aceste cazuri. Înaintea războiului, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev.