Select Page

Subitul anunț că flota românească de MIG-21 este „trasă la sol” încarcă semne de întrebare în plus, după ce influentul site american de analize militare The War Zone a venit cu o idee pe cât de instantanee, pe atât de surprinzătoare. „România ar trebui să-i dea Ucrainei MiG-21 Lancers pe care tocmai le-a consemnat la sol”, propune direct din titlul articolului redactorul-șef Tyler Rogoway, în aceeași zi în care ordinul șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, intra în vigoare.

Motivul invocat de conducerea Armatei Române este incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, ultimul astfel de eveniment, de la începutul lui martie, fiind încă subiect de controverse. Însă…„chiar și avioanele de vânătoare vechi se pot dovedi esențiale pentru a împiedica Rusia să câștige superioritatea aeriană asupra unei țări. Aceste aeronave ar trebui să fie imediat oferite Ucrainei, la pachet cu instructaje de urgență și cu suport continuu.

Deși MiG-21-urile României pot părea învechite, ele sunt mai avansate în ceea ce privește avionica și adaptabilitatea decât orice are Ucraina în acest moment. De asemenea, pot folosi aceleași rachete pe care le are deja Ucraina, precum și cele occidentale, dacă este necesar”, scrie Rogoway în articolul descoperit și tradus parțial pentru români de jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.

Întregul episod se consumă pe fondul amenințărilor Rusiei la adresa țărilor care ajută militar Ucraina și pe cel al unei recente acuzații directe la adresa României. „Un grup secret de monitorizare al NATO, format din oficiali ai unei companii militare private româneşti, a început să lucreze la Odesa», relatează presa. Aşadar, românii ajută regimul nazist kievean instalat la Odesa, la fel cum forţele armate ale României au ajutat forţele germane să ocupe Odesa în 1943. Se pare că cineva nu a învăţat din istorie”, a transmis „cu mantă” Moscova joi, prin intermediul unei postări pe Twitter a Ambasadei sale din Africa de Sud, însoţită de imagini ale liderilor armatei țării noastre din Al Doilea Război Mondial.