Select Page

Noua lege offshore a fost depusă vineri la Parlament de liderii PSD, PNL şi UDMR, proiectul fiind lăudat de Virgil Popescu pe motiv că ar debloca investițiile și ar asigura independența energetică a României.

Doar că… „Ministrul Energiei nu spune nimic în postarea sa de condiţia anterioară, ca 50% din gaze să fie livrate în România. Proiectul ridică această condiţie, aşa că gazul din Marea Neagră va putea fi exportat integral în Ungaria şi Austria, dupa cum vrea de fapt OMV”, constată jurnaliștii economici de la Ziarul Financiar.

Legea depusă stabileşte un regim fiscal competitiv, astfel ca împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % Statul român– 40% investitorul, se mai laudă guvernanții. „Superb! Devenim independenti fata de Rusia si dependenti fata de cei care vor exploata gazele din Marea Neagra, care ne vor putea vinde gazul NOSTRU la cat vor muschii lor”, comentează pe pagina sa de facebook avocatul Elena Radu.

„Ba mai mult, pot sa si ridice pretul la cat vor printr-un contract bilateral pe care il notifica ANRE ca sa isi exercite dreptul de preemtiune (…) Iar in situatii de criza sau de distorsiune a aprovizionarii cu gaze, da Guvernul un HG sa vanda in Romania cu prioritate gazele de le extrag, DAR LA PRETUL PE CARE IL VOR EI. Vedeti art. 20. Ii opreste cineva pe nebunii astia care ne baga in groapa de tot?” punctează Elena Radu.

Citește și: Hidroelectrica, direct „pe tavă”?

Legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând exploatarea de uscat de la Caragele, judeţul Buzău, unde se află cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Proiectul de lege poate fi consultat AICI.