Select Page

Autor: Ștefan Secăreanu

Deutsche Welle scrie cu lacrimi în ochi: „Refuzul Kievului de a-l primi pe președintele Germaniei este greșit!” Dar eu cred că Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care se află acum în război cu Rusia, a procedat corect atunci când i-a întors spatele Președintelui german Frank-Walter Steinmeier, interzicându-i acestuia să vină în vizită la Kiev. Ce să caute neamțul acum la Kiev dacă el a acționat, ani la rând, braț la braț cu Putin împotriva Ucrainei și nu doar a Ucrainei? Germania a lovit crunt în Ucraina și în celelalte țări din Estul Europei flirtând cu Kremlinul, făcându-și jocurile meschine cu rușii așa cum au mai făcut-o de atâtea ori.

Nu este vorba doar de Nord Stream!

Nemții au bătut palma cu rușii inclusiv în ceea ce ține de planurile mai vechi ale lui Putin de refacere a fostului imperiu sovietic prin dezmembrarea și federalizarea statelor care s-au rupt de el. Și-aici nu este vorba doar de Ucraina, ci și de Republica Moldova. Ani la rând, Germania flutura steagul federalizării Republicii Moldova făcând jocul murdar al Kremlinului.

Cine, dacă nu Steinmeier, transmitea mai ieri mesaje despre statutul special pentru Transnistria fără a pomeni barem un cuvânt despre necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul nostru, așa cum prevede cadrul legislativ al Republicii Moldova?

Cine, dacă nu nemții, au fost, alături de ruși, nașii din umbră ai alianței dintre Acum și Dodon din 2019, numită Alianța Kozak, care a admis și dirijat, prima dată de la 1991 încoace, vizita ministrului rus al Apărării, S. Șoigu, la Tiraspol, însoțit de zeci de ofițeri, pentru a fi realizate rotația cadrelor militare de conducere din cadrul trupelor de ocupație de la Tiraspol și consolidarea capacităților logistice și de mentenanță ale acestora?

Cine, dacă nu trimișii Angelei Merkel, căutau să-i convingă pe deputații de la Chișinău (am fost martor al acestor întâlniri) să-și abroge Legea nr. 173 din 22 iulie 2005, care stabilește clar necesitatea retragerii necondiționate a trupelor Rusiei de pe teritoriul RM?

Cine, dacă nu Germania, își are azi sfetnicii ei în cabinetele Președinției și Guvernului de la Chișinău, de unde sunt lansate indicațiile și mesajele oficiale privind catalogarea agresiunii militare a Rusiei asupra Republicii Moldova din 1992 drept „război civil” generat de „corupția regională”, de respingere și de nerecunoaștere a calificativului de „teritoriu aflat sub ocupație rusească” dat recent de APCE zonei separatiste din RM, de alimentare a separatismului prin sprijinirea unităților economice ale regimului de la Tiraspol, de nealiniere a Chișinăului la sancțiunile economice împotriva Moscovei etc., etc.?

Și, în definitiv, cine, dacă nu Deutsche Welle, își are corespondentul ei la Chișinău (Vitalie Călugăreanu) care, în vara lui 2019, soma public Guvernul condus de Maia Sandu să ia măsuri restrictive împotriva oamenilor de afaceri care construiesc biserici, iar astăzi, în 2022, insistă, tot public, pe rețelele de socializare, cu același spirit revoluționar, exact ca pe timpul colectivizării, asupra luării măsurilor de către guvern în vederea prelucrării obligatorii a tuturor terenurilor agricole (aflate bineînțeles în proprietatea cetățenilor) rămase pârloagă, adică neprelucrate din diferite motive, în primul rând din cauza sărăciei din satele noastre?

Ce să caute Germania acum, pe timp de război? Vreun nou Pact Ribbentrop-Molotov?