Select Page

Avem nevoie de politicieni „curajoși”, „vizionari” și „industrialiști” pentru că vom avea o nouă „cortină de fier” chiar lângă România, trage semnalul de alarmă directorul general al companiei Terapia Cluj. „După ce războiul se va fi terminat, regulile jocului se vor schimba, nimic nu va mai fi așa cum suntem obișnuiți. O să avem o nouă cortină de fier lângă granița noastră, unde se vor ciocni cei doi rivali economici, Vestul și Estul, care vor lupta pentru dominație și resurse, adică energie, chimie, apărare și, în primul rând, mâncare”, susține Dragoș Damian într-un comentariu pentru Stiripesurse.

„Nimic nu va mai fi ca înainte. De-globalizare și trecerea la „mini-economii” regionale, lanțuri de aprovizionare scurte, reshoring, scumpiri și dispariții de materii prime și materiale, deficit enorm de forță de muncă în toate sectoarele. Mai grav, este posibil ca anumite sectoare inovative să încetinească, cine va mai fi interesat de digitalizare, automatizare sau energie verde când problemele ecomomiei viitorului sunt deficitele produselor de bază? Nicio prognoză pentru nicio țară nu se va mai adeveri, pentru că mecanismele economice sunt în schimbare. Niciun algoritm financiar, pe termen scurt sau lung, nu va mai funcționa. Băncile, economiștii și analiștii vor trebui să vină cu instrumente noi de analiză și prognoză”, consideră Damian.

România nu are o economie solidă, ci se bazează pe servicii și importuri, astfel că dacă nu intră în criză în 2022 „sigur va intra în 2023, când vin la scadență mare parte din datoriile pe care le facem acum”, punctează directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente. Șansa României ar fi industrializarea, prin preluarea unui număr cât mai mare din fabricile care se vor muta înapoi în Europa din Asia. „Știa vreun politician în 2021 câte fabrici de ulei de floarea soarelui avem, le-a vizitat pe cele existente să le mulțumească pentru că încă stau în picioare?” se întreabă retoric Damian.

Citește și: „Am culcat la pământ 7500 de fabrici și uzine…”

„Avem nevoie de politicieni curajoși care să ceară ștergerea datoriilor externe ale României, acceptarea unei datorii publice mai mari de 50% și a unui deficit de până la 10% fără amenințarea procedurilor de infringement – dacă tot apărăm România pe un flanc de 400-500 de km. Avem nevoie de politiceni industrialiști, care să treacă din logica taxei de solidaritate, a amnistiilor fiscale și mai ales a asistenței sociale și a pomenilor electorale în cea a creării de locuri noi de muncă. Avem nevoie de politicieni vizionari care să conceapă un plan strategic de reindustrializare până în 2028, care să reducă deficitul balanței comerciale din energie, chimie, apărare și mâncare”, mai spune Dragoș Damian.