Select Page

„Toată lumea educată și perfect mulată pe curbura viitorului e de acord: Orban a cîștigat pentru că e omul rușilor! Dar, dacă Orban e sluga lui Putin, atunci ce sînt Scholz și Draghi? Ce sînt ei și alți lideri europeni care și-au făcut națiunile ostatec-dependent de gazul rusesc? Și ce sînt liderii vest-europeni care finanțează, practic, războiul dezlănțuit de Putin în Ucraina (pînă la 1 miliard euro zilnic –pe importul de gaz rusesc)? Și cum de ei, oameni de caracter, au ajuns la al cincilea val de sancțiuni împotriva Rusiei dar nu reușesc să nimerească Gazprombank și importurile de gaz rusesc?” scrie Traian Ungureanu într-un articol neiertător publicat pe Antimaterie.ro după alegerile din Ungaria.

„Diviziunea dependențelor ține de păcate ascunse. Ungaria lui Orban nu a avut de ales, așa cum nu are de ales o țară fără adîncime și întindere geo-minerală. Dar Germania, Italia, Olanda și restul starurilor morale ale zilei au ajuns dependente de gazul rusesc după ce și-au distrus singure, nesilite și programatic sursele locale de energie și, prin asta, autonomia. Dacă asta e suficient pentru a face din Orban un ”om al lui Putin” atunci tot asta e suficient pentru a face din Scholz  și Draghi eco-idioții utili ai lui Putin. Nicicînd n-a fost mai justițiară mîndria de a fi prost”, punctează intelectualul român.

„Orbano-fobia UE ar trebui să înțeleagă cît de mult îi datorează lui V. Zelenski.(…) Politician emoțional abil, Zelenski a jucat o carte stupidă, invitîndu-i pe unguri să se autodistrugă de dragul Ucrainei. Adevărat, Ucraina are o memorie încărcată de traume rusești sinistre dar nici Ungaria nu stă  rău. 1956 n-a dispărut și destui unguri rețin că trupele sovietice care au suprimat revoluția maghiară erau majoritar rusești și au primit ordinul de invazie de la Hrusciov – un ucrainian. Ungurii nu vor să fie parte în războiul altora iar Orban a știut să consolideze acest sentiment”, subliniază autorul în articolul După 4 vine 5, care poate fi citit integral AICI.

„Răsturnarea completă de valori și adevăruri pe care societăți încă lucide sînt somate să o accepte e semnul unei dezordini sterpe și triste. Priviți, noua față a istoriei. 

Nimic n-a rămas nepătat, credibil sau stimabil. O comedie tragică învăluie timpul și aduce în scenă o încăierare ce lasă în urmă doar măști căzute. Prestigiul și credibilitatea democrației sînt în plină ședință de compromitere pe frontul ucrainian. V. Zelenski-Codreanu e luat la bombardamente de V. Rasputin. Biden și UE cer un nou Nuremberg, uitînd convenabil că procesul de la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial a avut loc la sfîșitul celui de-al doilea război mondial. Cu statul nazist german distrus la el acasă, nu prin corespondență sau video-link.

Și în acest bal psihotic regizat între oglinzi, cețuri și simulacre, singura trăire autentică e ura față de cei ce continuă să nu se dea pe brazda arată de mîna de funcționar UE. Această aplecare generală spre aberație nu e lipsită de sens. Ea confirmă știința neîntrecută prin care tragedia își nenorocește eroii captivi. UE participă la propria defăimare și sapă în flancul ei Estic pentru a grăbi inevitabilul: ruina”, conchide dureros Traian Ungureanu.