Acesta este un „război existențial” pentru Rusia, care va duce la „împărțirea Ucrainei” în mai multe state pentru a mai preveni ceea ce a încercat actuala conducere de la Kiev să facă, susține Serghei Karaganov, fost consilier al președinților Boris Elțin și Vladimir Putin și apropiat în continuare al puterii de la Moscova.
„De 25 de ani, oamenii ca mine au spus că dacă NATO și alianțele occidentale se extind dincolo de anumite linii roșii, în special în Ucraina, va exista război. Mi-am imaginat acest scenariu în 1997. În 2008, președintele Putin a spus că dacă aderarea Ucrainei la Alianță va deveni posibilă, nu va mai exista Ucraina. Nu i s-a dat ascultare”, spune Karaganov într-un interviu pentru The New Statesman, preluat și de publicații precum Tagesspiegel și Stiripesurse.
Președintele de onoare al think tank-ului moscovit Consiliul pentru Politică Externă și Apărare spune că Rusia era convinsă de acum câțiva ani că războiul cu Ucraina este inevitabil și ar fi putut avea loc chiar pe teritoriul său. „Așa că, probabil, Kremlinul a decis că dacă trebuie să lupte, hai să lupte pe teritoriul altcuiva”, susține Karaganov.
Obiectivele imediate ale Moscovei sunt, potrivit politologului rus, oprirea expansiunii NATO spre propriile granițe, eliberarea republicilor din Donbass, supuse de opt ani unor bombardamente continue de către Kiev, și demilitarizarea Ucrainei. Dincolo de distrugerea batalioanelor de orientare neo-nazistă din Ucraina, el a explicat că „denazificarea” a izvorât din îngrijorarea unor membri ai guvernului rus asupra ascensiunii ultranaționalismului în Ucraina și convingerea că aceasta începe să semene cu Germania anilor ’30.
Întrebat ce anume ar considera Rusia drept rezultat „de succes” al operațiunii, Karaganov a răspuns fără menajamente:„Nu știu care va fi rezultatul, dar cred că va conține o împărțire a Ucrainei. Să sperăm că va mai rămâne ceva numit Ucraina la sfârșit. Dar Rusia nu își poate permite să „piardă”, așa că avem nevoie de un fel de victorie. Și dacă există sentimentul că pierdem războiul, atunci cred că există o posibilitate sigură de escaladare. Acest război este între Occident și Rusia pentru o viitoare ordine mondială. Miza elitei ruse este foarte mare – pentru ei este un război existențial.”