„Am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles”, a declarat zâmbind liderul suveranist Viktor Orban după ce a câștigat alegerile de duminică din Ungaria, relatează AFP. Cea de-a patra victorie la rând, obținută mult mai ușor decât era prevăzut, îi va asigura premierului ungar o majoritate de două treimi în Parlament.
Analiştii preziseseră o luptă strânsă, dar alegătorii au creditat masiv politica de prudență manifestată față de evenimentele din Ucraina. Rezultatele sunt clare: partidul Fidesz condus de Orban a câştigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din voturi, faţă de 35,04% pentru alianța de șase partide a opoziţiei, a anunțat Biroul Electoral Naţional. O altă surpriză a alegerilor o reprezintă tânărul partid de extremă dreaptă Mi Hazank, care a depăşit pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament.
Viktor Orban a declarat că succesul obținut este o revanşă asupra „numeroşilor săi adversari”, citându-i pe „birocraţii de la Bruxelles, media internaţionale sau chiar preşedintele ucrainean”, relatează Agerpres. Volodimir Zelenski l-a acuzat direct pe premierul ungar pentru dorinţa lui de a rămâne în afara conflictului.
Și în Serbia, preşedintele în exerciţiu, Aleksandar Vucici, revendică o victorie zdrobitoare la prezidenţiale, prelungind spre un deceniu stăpânirea asupra ţării din Balcani după ce s-a prezentat drept garantul stabilităţii în umbra războiului din Ucraina, comentează AFP. „Nu a existat niciun suspans în niciun moment”, a spus el în discursul de victorie, felicitându-se pentru că a câştigat al doilea mandat de cinci ani din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi. Aleksandar Vucici a declarat că și formaţiunea sa, Partidul Progresist Sârb, a câştigat aproape 44% din voturi la alegerile legislative. „Avem cu partidul maghiar mai mult decât suficiente voturi pentru a forma o majoritate”, a adăugat el, potrivit Agerpres.
Prezent la Timișoara la sfârșitul săptămânii trecute, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a tras un semnal de alarmă referitor la evoluția politică a țărilor din jur. „În acest moment, România e izolată. România este la frontiera cea mai lungă cu Ucraina și la cea foarte semnificativă identitar cu Republica Moldova, având în jur state ca Ungaria și Bulgaria care au avut rezerve în ceea ce privește grupurile de luptă pe care NATO a hotărât să le constituie, în sfârșit, și în partea de sud. Avem Serbia, cu o politică fățișă în favoarea Federației Ruse, evitând aproape complet aplicarea sistemului de sancțiuni și măcar un gest declarativ politic de condamnare a ceea ce se întâmplă prin agresiunea rusă din Ucraina. România este stingheră în acest moment”, a declarat Cristian Diaconescu în cadrul unui interviu acordat în plan local.