Select Page

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, caută servicii de consultanță pentru achiziționarea unei companii de furnizare a electricității și gazelor, potrivit unui anunț publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Ținta ar fi Electrica Furnizare, unul dintre cei mai mari actanți de profil din piață, cu peste trei milioane de clienți, relatează Economica.net.

Hidroelectrica este cel mai mare și profitabil producător de energie electrică din România, controlat de stat, și intrase recent pe segmentul de furnizare a energiei electrice pentru clienții casnici. Compania are, de departe, cea mai bună ofertă de pe piață: 250 de lei/MWh pentru energia activă, fiindcă deține propria producție de energie, pe când ceilalți o cumpără și o vând mai departe. Hidroelectrica a depășit 100.000 de clienți casnici, după ce a operaționalizat o platformă online foarte simplă de contractare.

De partea cealaltă, Electrica este o companie privatizată prin bursă, dar la care statul român este cel mai mare acționar, chiar dacă minoritar. Mișcarea survine într-un moment de mari turbulențe în piață. Potrivit surselor Economica.net, managementul Electrica ar putea să nu accepte o sumă mai mică de 150 de milioane de euro pentru a vinde firma de furnizare. Decizia de a vinde și prețul vor trebui parafate de Adunarea Generală a Acționarilor Electrica, unde statul nu este acționar majoritar.