Select Page

În urmă cu exact un an, Volodimir Zelenski semna decretul 117/2021 care impunea declanșarea imediată a planului de „eliberare și reintegrare a Crimeei”, în baza unei strategii elaborate, oficial, de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Scriam atunci că este un decret sinonim cu o declarație de război și că acesta… ne cam „bate la porți”. 

M-a durut și dincolo de constatarea rațională a faptului în sine. Fiindcă demersul jurnalistic pornise din dorința de a informa corect, chiar dacă asta însemna să înot contra valului  „presei mari”, care ignora pur și simplu actul de la Kiev în timp ce relata despre strângeri de trupe și arsenal rusesc la granița Ucrainei. Iar după succesul de moment al articolului- apropo de suspiciunile că „virtualul” e strașnic butonat- săitulețul meu greu s-a mai apropiat de mia de cititori pe zi.

De-ar fi ăsta tot baiul! Din păcate, nu e.

Uite că se face și prima lună de „război oficial”, după vreo opt ani destul de asemănători, despre care n-am prea știut noi, căci erau departe, prin estul rusofon al Ucrainei. Coincidență sau nu, exact azi, la un an de la semnarea decretului ăla buclucaș, are loc la Bruxelles un summit extraordinar al NATO despre care știm din start că „suntem uniți în condamnarea agresiunii Rusiei”. În loc de efort pentru negocieri pentru oprirea vărsării de sânge și episod-școală de real-politik!

În așteptarea titlurilor la fel de „însuflețitoare” de la finalul întâlnirii și cu riscul de a-mi lua puerila etichetă de „putinist” (n-ar fi prima încercare, căci școala de manevre și manipulare globalist-progresistă nu știe prea multe, dar e insistentă în prostie) vă propun să urmărim ce zice un american. Îl cheamă Larry Johnson, e veteran CIA și  a oferit instruire comunității de operațiuni speciale a armatei americane vreun sfert de secol. Zice într-un interviu niște „înot contra curentului” pe care… poate e bine să-l știm.

„Îmi puteți explica de ce credeți că Rusia învinge în războiul din Ucraina?” întreabă jurnalistul Mike Witney.

„În primele 24 de ore ale operațiunii din Ucraina, capabilitățile radar de interceptare de la sol au fost spulberate. În următoarele trei săptămâni, Rusia a stabilit o „No Fly Zone” de facto deasupra Ucrainei.(…) Atingerea marginilor Kievului în trei zile mi-a atras, de asemenea, atenția. Reamintesc că operațiunii naziste Barbarossa  i-a luat șapte săptămâni să ajungă la Kiev și alte șapte ca să supună orașul. Iar naziștii aveau avantajul de a nu se feri de pierderile civile.(…)  Scala atacului Rusiei este remarcabilă. Au capturat în trei săptămâni un teritoriu mai mare decât cel al Regatului Unit. (…) Rușii își consolidează controlul la Mariupol și au securizat toate ieșirile (Ucrainei, n.r.) la Marea Neagră. Aș sublinia că Statele Unite au avut mai multă bătaie de cap ca să captureze un asemenea teritoriu în Irak, în 2003, în timp ce lupta cu un inamic net inferior. Operațiunea rusă ar trebui să-i pună pe gânduri zdravăn de tot pe liderii militari și politici americani(…)

Vestea cu adevărat importantă a venit săptămâna aceasta, odată cu atacurile cu rachete rusești asupra a ceea ce sunt de facto baze NATO în Yavoriv și Zhytomyr.(…) Zhytomyr a fost distrus cu rachete hipersonice sâmbătă. Yavoriv a avut o soartă similară duminica trecută. Acesta a fost principalul centru de antrenament și logistică pe care NATO și EUCOM îl foloseau pentru a furniza luptători și arme Ucrainei.(…) Nu numai că Rusia lovește și distruge bazele folosite de NATO în mod regulat din 2015, dar nu a existat niciun avertisment de raid aerian sau oprire a rachetelor de atac”, răspunde Larry C. Johnson.

„Mă șochează erorile de calcul potrivit cărora sancțiunile economice vor îngenunchea Rusia. Adevărul e fix pe dos. Rusia e auto-suficientă, nu depinde de importuri. Exporturile sale sunt, însă, critice pentru bunul mers al economiilor occidentale. Dacă opresc grânele, gazul, petrolul, palladiumul, nichelul și alte minerale, economiile SUA și UE vor fi barbarizate. Iar această încercare de a constrânge Rusia cu sancțiuni face acum foarte probabil ca rolul dolarului american drept monedă de rezervă internațională să ajungă la coșul de gunoi al istoriei.(…) Obiectivul principal al lui Putin este de a securiza Rusia de amenințările străine și de a efectua un divorț cu Occidentul. Rusia are resursele fizice pentru a fi un stat suveran independent și este în plin proces de a transforma acest lucru în realitate”, spune Johnson în interviul pe care îl puteți citi integral AICI. fiindcă ar mai fi multe de aflat din el.

Să ne trăiești, nea Larry, mulțumim de ghiont! Noi rămânem p-aci, cu ochii spre Republica Moldova a cărei soartă tot între Berlin și Moscova se decide, și cu urechile-pâlnie după mesajele zdrobitoare de la Bruxelles. Iar cu sufletul, la prăpădiții ăia pe care îi așteptăm cu de-ale gurii și acoperiș deasupra capului, de alungați ce sunt de războiul altora… N-om ajunge la fel!